12.05.2017.

U Kini potpis za brzu prugu od NS do granice, 700 miliona evra - i Fruškogorski koridor, 400 miliona


Delegacija Srbije potpisaće tokom posete Kini i sporazum za deonicu Koridora 11 Preljina - Požega i Požega - Boljare

Reč je o deonici auto-puta do Crne Gore, za koju je premijer Aleksandar Vučić rekao da razmišlja da Kinezima da u koncesiju, mada bi mu bilo žao da to uradi.

Kako je potvrdila resorna ministarska Zorana Mihajlović, taj sporazum je vrlo važan za nas, jer je to početak razgovora o tome kako ćemo da realizujemo te deonice.

U Kini će se razgovarati i o otvaranju direktne avio-linije i aerodromu "Nikola Tesla", najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Reč je o projektima za gradnju brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom za brzine do 200 km na sat, dela Koridora 11 od Preljine do Boljara i Fruškogorskoog koridora odnosno auto-puta Ruma - Novi Sad.

"Potpisaćemo važan ugovor za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, za deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom, a vrednost je 700 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Ona je dodala da će biti potpisan sporazum za gradnju Fruškogorskog koridora Ruma - Novi Sad, kao i da je vrednost tog projekta 400 miliona evra.

"Počinjemo razgovore o komercijalnim ugovorima u narednih nekoliko meseci. Vrednost ova tri projekta je 3,2 milijarde evra i mislim da je važno napomenuti da je najmanje polovina tog novca za domaće izvođače koji mogu da se jave i učestvuju u realizaciji projekata", istakla je Mihajlovićeva.


Ona je govoreći o brzoj pruzi na pravcu Beograd - Budimpešta rekla da je naša strana u prethodne dve godine već dosta uradila na pripremi sve tri deonice.

To su Stara Pazova - Novi Sad koju će raditi Rusi i dve kineske deonice Beograd - Stara Pazova i Novi Sad - Subotica (do granice).

"Jedna deonica se finansira iz ruskog kredita od Stare Pazove do Novog Sada. Kompletno je završena projektno tehnička dokumentacija, sada idu dodatne stvari neophodne za početak radova koji se očekuje ove godine", navela je Mihajlovićeva.

Ona očekuje i da će radovi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju biti završeni za oko dve ili dve i po godine.

Ministarka je rekla da bi ove godine mogla da počne gradnja Fruškogorskog koridora pošto tu imamo u potpunosti završenu dokumentaciju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

Počinje rekonstrukcija Železničke stanice u Novom Sadu