22.05.2017.

Tomos nostalgičari: Ljubitelji čuvenih motocikala iz bivše države okupili se u Novom Sadu


Jugoslavija i nostalgija reči su koje često idu zajedno

Tomos je jedna od stvari koja ih povezuje, a ljubitelji čuvenih motocikala iz bivše države okupili su se u Novom Sadu.

Jedni se diče lepotom, drugi starošću, treći snagom i brzinom, a na ovakvom, vrednom 16.000 evra, Zdravko Matulja bio je prvak Evrope '81. godine. Nekima od učesnika skupa nije bilo teško da na dva točka pređu i 360 kilometara.

"Od kuće sam krenuo, vozio juče ceo dan i danas pre podne stigao. Laganica", kaže za RTV Slađan Krnjajić iz Hrvatske Kostajnice.

Našao se ovde i jedan motor od pola veka, duplo stariji od svog vlasnika.

"Moja ljubav prema motorima je prevelika. Sređivao sam ga deo po deo, farbao i niklovao. Sve sam sam radio. Ovo je vrlo star i redak motor", ponosno priča Novosađanin Srđan Subotin.

Ovakvi motocikli teško bi se snašli u pustinji, ali i redovni učesnik relija Dakar, Gabor Sagmajster, ima nekoliko Tomosa u svojoj kolekciji.

"Ja sam učio da vozim motocikl na Tomosu. Moj tata je imao APN sa branikom još '79. Svako mojih godina je probao da vozi tako nešto", ističe naš poznati motociklista.

Na "Skupu obožavalaca Tomos motora" dodeljena su i priznanja za one koji su se izdvojili svojom ili lepotom i jedinstvenošću dvotočkaša. Ali, kako kažu, najveća nagrada im je druženje. Do sledećeg susreta.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: youtube.com