31.05.2017.

Stručnjacima plate šefova


Medicinska sestra u domu zdravlja i njena koleginica zaposlena na intenzivnoj nezi uskoro neće imati iste plate

Sva radna mesta u državi, koja se odnose na netržišne aktere u okviru javnog sektora, postaće uporediva. Tačno će se znati koliko je koje radno mesto vrednovano, ne samo apsolutno, kao do sada, već i relativno, u odnosu na druga radna mesta i druge sektore. To će samo po sebi ukazati na anomalije u sistemu koje treba ispraviti, na putu kreiranja zdrave, održive i pametne javne uprave. Nadležni naglašavaju da je za efikasno funkcionisanje sistema potrebno da ga vode stručni ljudi, ali i da aktivnosti zbog kojih sistem postoji rade najbolji mogući stručnjaci.

Lekari primarijusi supspecijalisti naći će se u najvišim platnim grupama, koje su ranije bile rezervisane isključivo za rukovodioce.

Ovo su, kako saznaju Novosti, samo neke od novina koje donosi predstojeća reforma sistema plata u Srbiji. Nadležni obećavaju da je ostavljen prostor da se između radnih mesta napravi razlika u pogledu odgovornosti, uslova rada, kreativnosti, rizika kojem se osoba izlaže i drugih specifičnosti posla. Konačno će se uvesti vrednovanje kvalitetnog rada, pa će oni koji se ističu, ma u kom sektoru bili, imati priliku da napreduju i do osam puta.

"Kadar sa visokom stručnom spremom, tokom radnog veka na istom radnom mestu, moći će svoju zaradu da uveća čak do 40 odsto", ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. "Primera radi, nastavnik početnik, sa postojećom zaradom od oko 43.000 dinara, mogao bi na osnovu svojih performansi da dostigne platu i od 60.000", navode.

Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja, pa će ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu biti u startu za oko 12 odsto veća nego ranije, što je jasan signal da se obrazovanje ceni i da država želi da privuče, a zatim kroz sistem napredovanja i zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove.

"Reforma plata doneće i veću socijalnu jednakost, a to će biti učinjeno smanjivanjem razlike između onih koji najviše i najmanje zarađuju i to ne kroz smanjivanje viših zarada, već kroz podizanje nižih. I dok je ranije raspon između najniže i najviše plate iznosio čak devet, kroz primenu Zakona o platama smanjiće se ispod sedam. To će uticati na ravnomerniju distribuciju, podizanje životnog standarda i smanjenje siromaštva", navode.

"Iako jedno radno mesto pripada određenoj familiji, a samim tim i istoj platnoj grupi, uvođenjem vrednovanja specifičnosti posla ona će se ipak razlikovati. To će od posebnog značaja biti za medicinske sestre, pa će one koje rade "teže" poslove od starta biti plaćane više", kažu u Ministarstvu. Sistem će biti znatno fleksibilniji nego ranije i u srednjem roku će omogućiti rukovodiocima da adekvatno planiraju, upravljaju i unapređuju sisteme kojima upravljuju.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net