08.05.2017.

SMS navodnjavanje izum studenta iz NS: Lešnike zaliva s udaljenosti od čak 150 kilometara


Stalno se radi na tome kako uštedeti novac, struju pa i vodu. Kako biti što ekonomičniji pri zalivanju useva, voćnjaka i slično


Postoje razni sistemi za navodnjavanje koji nude svoja rešenja za te potrebe.

Tako je i novosadski student predstavio svoju inovaciju na tom polju koja je više nego jednostavna.

Uspostavio je daljinski sistem preko kojeg navodnjavava svoje zasade isključivo putem sms poruke.

Student Fakulteta tehničkih nauka i mladi poljoprivrednik Lazar Jovanović (25) osmislio je revolucionarni način daljinskog sistema navodnjavanja - lešnike zaliva s udaljenosti od čak 150 kilometara, a evo i kako...

Kada je počeo da se bavi proizvodnjom lešnika shvatio je da ima problem - uzgaja lešnike u Malom Zvorniku, a živi u Novom Sadu gde i studira, zbog čega ne može stalno da bude prisutan na svojoj parceli.

A onda se rodila ideja, koja je ubrzo sprovodena u delo - "Smart Watering sistem", odnosno navodnjavanje SMS porukom!

"Na ideju sam došao jer sam i sam imao problem kako da zalivam zasad lešnika koji je udaljen 150 kilometara od Novog Sada. Istraživao sam tržište ne bi li našao da kupim nešto što će mi rešiti problem i nisam uspeo da nađem ništa slično. U razgovoru sa ljudima oko sebe shvatio sam da puno ljudi ima sličan problem kao ja, kako da daljinski zalivaju svoje zasade i tako sam dobio ideju", rekao je Jovanović za Mondo.

Upravljanje i nadzor nad "Smart Watering sistemom" se vrši putem SMS poruka.

"Dakle sa bilo kog mobilnog telefona, dovoljno je samo da se pošalje poruka kako bi se sitem aktivirao. Porukom se uključuje,isključuje i programira zalivanje i isto tako dovoljno je poslati upit za stanje senzora kako biste videli da li i kada treba da ponovo izvršite zalivanje", objašnjava mladi genije za Mondo.

izvor: rtv.rs, mondo.rs, agencije, foto: ilustracija, blackzheep/freedigitalphotos.net