14.05.2017.

Sačuvati nasleđe Sremskih Karlovaca - vratiti status grada


U Sremskim Karlovcima se održava četvrta Međunarodna konferencija o očuvanju i unapređenju istorijskih gradova, kojoj prisustvuju stručnjaci - konzervatori iz 10 zemalja

Cilj konferencije je da se razmene iskustva i o tome kako sačuvati i što bolje iskoristiti potencijal kulturnog nasleđa koje imamo ali ga malo koristimo.

Vodeći konzervatori iz 10 evropskih zemalja i istorijskih gradova kao što je Peruđa, svakako imaju dobre savete, kako sačuvati i iskoristiti ono što Sremski Karlovci, nesumnjivo poseduju.

Međutim, vremena je sve manje jer zgrade stare nekoliko stotina godina, ubrzano propadaju. Neke su bukvalno i pred rušenjem, a njihovi vlasnici su u garsonjerama u Novom Sadu, jer ne mogu da ih održavaju.

Gotovo svaka treća kuća u centru Sremskih Karlovaca je na prodaju, ali to sporo ide. Problem je što su pod zaštitom i njihova obnova košta bogatstvo, a ceo teret je na vlasnicima.

Zakon o obnovi kulturno - istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca je donet još 1991. i do 1997. izdvajan je poseban novac iz republičkog budžeta, ali se prestalo sa tom praksom. Podneta je inicijativa za ponovo donošenje Zakona i osnivanje Odbora u Skupštini koji bi se bavio ovim pitanjima.

"Upravo Zakon o kojem govorimo i Odbor koji bi trebalo da donosi planove o razvoju Sremskih Karlovaca, jesu alat pomoću kojeg možemo to da sprovedemo na terenu", kaže pokrajinski sekretar za turizam Ivan Đoković.

"Pitanje je i status Sremskih Karlovaca koji su opština, iako su do 1881. imali status grada. Pokušaćemo paralelno da obavimo i aktivaciju Zakona i vraćanje statusa grada", kaže predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.

Prema njegovom mišljenju, to bi promenilo ingerencije i dalo nove mogućnosti za zaštitu nasleđa.

Od februara 2016, na predlog zaštitara, zona zaštite u Sremskim Karlovcima, znatno je proširena Odlukom Vlade Republike Srbije.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: novisad.rs