15.05.2017.

Sa Čeneja do afričkih džungli - pa povratak u civilizaciju


Sa brojem stanovnika koji je dostigao, i još onima koji popularno rečeno gravitiraju ka njemu ili dolaze poslom, Novi Sad verovatno zaslužuje kompletnu vazdušnu luku

ali Miodrag Radanović iz Aero kluba Novi Sad kaže za Dnevnik da je u ovom trenutku predaleko razmišljati o takvom projektu i da bi prvo trebalo vratiti u pun kapacitet postojeći čenejski aerodrom sa svim aktivnostima koje je i nekada imao, a zatim u skladu sa potrebama preduzimati dalje korake ka eventualnoj komercijalizaciji.

Čuvena je priča o pilotima Aero kluba Novi Sad koji su pre nekoliko decenija angažovani da zaprašuju polja pamuka u Africi. Tri manja aviona, sa u to vreme oskudnom navigacijom u pratnji jednog većeg, preleteli su Sredozemno more, ali su kasnije za vreme leta nad kontinentom pogrešno promenili kurs i zagubili iznad afričkog bespuća. Kako su ubrzo ostali i bez goriva u nekom momentu su prinudno sleteli na prvu pogodnu livadu. Avantura trojice pilota i jednog mehaničara je potrajala još četrdeset dana koliko im je trebalo da stignu do civilizacije i prvog grada. Jedan od pilota je tada odlučio da uzme četvrti avion i ode da pronađe ona tri koja su ostala usred džungle. On je uspeo da ih pronađe, ali prilikom sletanja na istu tu livadu u visokoj travi nije primetio ogroman mravinjak visok par metara koji je znatno oštetio avion. Kako bi uspeo ponovo da uzleti, vešti pilot je prvo koristeći propeler jednog od aviona pokosio travu na livadi, a zatim presipajući gorivo iz ostalih aviona osposobio jednu letelicu i njom se vratio u civilizaciju.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija