25.05.2017.

Rekultivacija jezera pored Mosta slobode - tunel kroz Frušku goru čuva prirodu


Juče je bio Evropski dan parkova. Isticanju značaja zelenih površina za zdrav razvoj društva pridružila se i naša zemlja pre 16 godina

Ove godine Dan parkova obeležen je izložbom fotografija "Voda = Život".

Domaćin ovogodišnjeg evropskog Dana parkova je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a tema međunarodne izložbe fotografija je značaj vode za život svih nas. I dok sve one listom pokazuju lepote, iskustva fotografa govore da je odnos prema prirodi, konkretno vodi, sasvim drugačiji.

"Jako puno ima stvari u vodi što smeta na fotografiji, puno flaša, puno kesa, smeće unutra. Da bi napravio dobru fotografiju treba dobro paziti šta ima u vodi, kaže Ildiko Bezeg, fotograf iz Srbobrana.

"Mnogo štete je napravljeno u prošlosti, ali nažalost i danas se mogu videti negativne stvari koje čovek radi, bilo da isušuje neka močvarna područja, ili pokušava da uređuje priordna staništa da bi taj prostor iskoristio za nešto drugo", dodaje Dragiša Savić, organizator izložbe.

Kada je reč o nacionalnim parkovima, Srbija ima tradiciju institucionalnog čuvanja prirode, pa je tako Obedska bara dobila nacionalnu zaštitu još 1874. godine. Ipak, brojne probleme u očuvanju prirode vidimo već u neposrednoj blizini, tj, u nacionalnom parku Fruška gora, čijoj prirodi gravitira preko 20 sela i Grad Novi Sad.

"Kroz Nacionalni par Fruška gora još uvek prolaze ključni puteci koji spajaju Srem sa Bačkom i to je takođe jedan veliki problem. Nadamo se da će se izgradnjom tunela smanjiti pritisak na sam nacionalni park i njegovu prirodu i da će Fruška gora ubuduće biti čistija i zaštićenija", kaže Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Evropski dan parkova odabran je kao sećanje na događaj, kada je 1909. godine u Švedskoj, u samo jednom danu, devet parkova dobilo status nacionalnih. Taj datum u našoj zemlji obeležava se od 2001. godine.

Najstariji i najveći park u Novom Sadu, Kamenički park, ove godine biće uređen zajedničkim ulaganjima Grada i Pokrajine.

Planirana sredstva najpre za rekultivaciju jezera pored Mosta slobode, ali i ostale radove, su 70 miliona dinara.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo