18.05.2017.

Rekonstruikcija Kineske četvrti podelila javnost


Novosadska "Kineska četvrt", kakvu znamo, u skorijoj budućnosti će se verovatno promeniti

Razlog je namera grada da za potrebe prestonice kulture 2021. godine, preuredi četvrt i napravi od nje kreativni distrikt.

Tačnog i pouzdanog objašnjenje zašto je najstarija industrijska zona u Novom Sadu poznata baš pod nazivom Kineska četvrt nema, ali je činjenica da u ovom delu grada bez trzavica funkcionišu zanatske radnje, aktivistički centri, koncertni prostori, klubovi.

Pošto je kineska četvrt dugo bila zaboravljena i u velikoj meri zapuštena, ne iznenađuje da su ljudi morali da se udružuju i pomažu jedni drugima kada su sređivali prostor u koji su žeželi da uđu. A najveći deo posla obavljali upravo sami.

Iako je kineska četvrt do sada funkcionisala skladno i predstavljala mesto gde možete da odete na koncert, tribinu ili pak da popravite kola ili čamac, do 2021. ovaj deo grada će promeniti svoj izgled. Pitanje je da li će i nakon toga sačuvati svoj sadašnji duh.

Kako će sve ovo izgledati u praksi videće se u narednih nekoliko godina, nakon rekonstruikcije četvrti koja je podelila javnost: dok jedni smatraju da će rekonstrukcija uništiti sve što četvrt predstavlja, zagovornici preuređenja kažu da će to uvesti red u četvrt i definisati je kao kreativni distrikt.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija