12.05.2017.

Pred nama toplije i suvlje leto


Predstojeće leto trebalo bi da bude toplije i suvlje u odnosu na prethodnu godinu, kaže Branko Bijelić iz RHMZ-a i dodaje da će precizniji podaci biti dobijeni početkom treće dekade maja

Komentarišući najave svetskih meteorologa da nas očekuje dugo, vrelo i sušno leto, Branko Bijelić je rekao Tanjugu da se radi o bajatim podacima koji potiču iz druge dekade aprila.

"Najnoviji materijal polako pristiže i negde do 20. u mesecu će doći materijali iz 12 glavnih centara ne samo iz Nacionalnog centra za prognozu okoline već i iz meteorološke službe Velike Britanije, kao i raznih drugih službi u svetu", rekao je Bijelić dodajući da svaki od tih modela za dugoročnu prognozu vremena ima svoje karakteristike.

Kako je naveo, za sada se prema materijalu svih tih centara može reći da bi predstojeće leto trebalo da bude toplije i suvlje, ali u odnosu na prethodnu godinu, koja je bila na donjoj granici proseka i sa češćom pojavom kiše i pljuskova.

"Očekuje se da bi srednja letnja temperatura vazduha trebalo da bude u intervalu od nekih 19 do 24 stepena, dok bi količina padavina bila negde u intervalu od 90 do 130 po kvadratnom metru lokalno i više", rekao je Bijelić.

On podseća i da su to sve preliminarne prognoze i to prognoze koje su zasnovane na materijalu od 21. aprila.

"Može se reći da bi početkom treće dekade maja na osnovu svih materijala mogle da se dobiju osnovni pregledi prognoze", rekao je Bijelić.

Prema njegovim rečima, kolege iz meteoroloških službi jugoistočne Evrope zajedno sarađuju i daće zajedničku izjavu za nastupajuće leto krajem maja – početkom juna sa detaljnim informacijama i brojem tropskih noći kada su temperature ne niže od 20 stepeni i sa brojem letnjih dana kada su temperature više od 30 stepeni, da li će biti toplotnog talasa...

"Za sada postoje nagoveštaji da bi druga polovina leta trebalo da bude toplija i da bi trebalo da postoje toplotni talasi, što podrazumeva da temperatura bude veća od 30 stepeni i to pet dana uzastopno", rekao je Bijelić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo