25.05.2017.

Postavljene skele - Počela obnova fasada u Podgrađu


Obnova fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, posao koji se slobodno može nazvati poduhvatom veka, počela je
saznaje Dnevnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a skele su već postavljene na prvim zgradama na listi za obnovu.

Po rečima direktora Zavoda mr Siniše Jokića, u ovoj godini planirana je obnova fasada 21 objekta u Podgrađu, za što je obezbeđeno 100 miliona dinara. Sanacija će se odvijati fazno, a najpre će majstori uređivati fasade u Beogradskoj 2, 4 i 8, Lisinskog 2 i na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3.

Kako kaže Jokić, uslove za sprovođenje mera tehničke zaštite za obnovu fasada utvrdio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a tehničku dokumentaciju je pripremio novosadski Zavod za zaštitu spomenika kulture koji će i nadzirati radove. Na prvih šest objekata radove će izvoditi „Ornament investinženjering“ i „Niković kompani“ iz Beograda. Rok za završetak je 50 kalendarskih dana.

- Ovim radovima biće obuhvaćena kompletna obnova oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, restauracija i konzervacija vučene i ornamentalne malterske plastike, detalja od gipsa, terakote, restauracija fasadne stolarije i vajarskih dela – figura svetaca u nišama pročelja – kaže Jokić. – Predviđena je i demontaža i postavljanje novih oluka, kao i ponovno opšivanje elemenata na fasadi. Predviđen je i pretres dela krova u zoni ulične fasade. Stara originalna stolarija biće restaurirana-konzervirana i ofarbana, uz zamenu delova koji su potpuno oštećeni.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, NSinfo