11.05.2017.

Plan izgradnje dela Detelinare na uvidu - zelenila nema


Regulacioni plan dela Nove Detelinare koji pokazuje da će ovaj kvart i dalje nastaviti da se razvija kao betonska oaza, nalazi se na ranom javnom uvidu

U planu se razmatra budućnost kvarta zgrada koji je oivičen Bulevarom Evrope, Ulicom Janka Veselinovića, Stevana Mokranjcka i Hadži Ruvimove ulice.

U nacrtu odluke u osnovi se ne navode nikakve značajne izmene u odnosu na ranije predviđeno urbanističko uređenje ovog dela grada, odnosno i dalje je u planu uklanjanje preostalih prizemnih kuća i zidanje četvorospratnica sa potkrovljima, mada na terenu uveliko postoje zgrade i sa dva, tri više spratova.

Takođe, između ulica Steva Mokranjaca i Ilije Birčanina, gde nijedna kuća još nije srušena, i dalje se predviđa izgradnja vrtića kapaciteta 240 dece, osnovne škole i srednje škole kapaciteta po 600 učenika, prenosi 021.rs.

Kao i u ranijim planovima, zelenila nema, čak se i na samom crtežu vidi da nema nijedne zelene tačke. Urbanisti u dokumentu navode da se zelene površine planiraju uz saobraćajnice i parkinge, međutim na terenu to znači da ga skoro i nema, i svako ko je bilo kad prošao ovim delom Detelinare zna kolike su zapravo zelene površine uz trotoare.

Doduše urbanisti predlažu da se unutar stambenih blokova uradi ozelenjavanje, ali je mala verovatnoća da tako nešto može da se realizuje jer su skoro svi prostori među zgradama betonirani kao parkinzi ili su garaže, a pored toga, to nisu javne površine. Jedino gde se može očekivati da bude neko drvo ili zelena površina su kompleksi obrazovnih ustanova.

Plan ovog dela Nove Detelinare na uvidu je do 19. maja, a građani ga mogu pogledati na sajtu Urbanizma, u prostorijama ovog preduzeća, kao i MZ "Detelinara" u Braće Popovića 4. Prigovori na plan se mogu podneti Gradskoj upravi za urbanizam do 19. maja.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo