14.05.2017.

Plan da se u naredne tri godine revitalizuje ili osnuje 500 zadruga u 500 sela


Ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je Vlada Srbije prvi put, posle vek ipo, definisala "vidljivu i pravu pomoć srpskom seljaku"
a plan je da se u naredne tri godine revitalizuje ili osnuje 500 zadruga u 500 sela.

Krkobabić je u Poljoprivrednoj zadruzi "Oblačinska višnja" u Merošini kod Niša, rekao da je taj projekat vredan 25 miliona evra, a da će se novac namenski trošiti za sredstva za prozvodnju.

"Novac se neće trošiti za izgradnju hala i objekata, jer tu očekujemo pomoć lokalnih samouprava", rekao je ministar.

Krkobabić je rekao da je plan da se izbegne velika administracija da bi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava po najkraćoj proceduri mogli da osnuju zadruge.

Krkobabić je u Gradskoj kući u Nišu u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika Niša, predstavnicima lokalnih samouprava i zadrugarima  ocenio da je ključna stvar da se izvrši komasacija zemljišta.

"Parcele su usitnjene i cilj je da ih ukrupnimo i povežemo", rekao je Krkobabić, dodajući da će time započeti projekat.

Predsednica Opštine Merošina Sanja Sajić rekla je da će ta opština dati punu podršku, ali smatra da će se u početku poljoprivredni proizvodjači verovatno buniti.

Direktor zadruge "Oblačinska višnja" Dušan Miladinović je rekao da su te investicije izuzetno važne jer zadruga ima veću nezavisnost u proizvodnji i preradi svojih proizvodanego pojedinac.

"Tako će proizvodjači znati kome i po kojoj ceni će prodavati", rekao je direktor "Oblačinske višnje".

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija, NSinfo