05.05.2017.

Odustalo se od garaže kod Muzeja - Građani odbranili parkić


Posle dve godine borbe za očuvanje parka kod Muzeja Vojvodine, predstavnici Inicijative za očuvanje zelene površine dobili su odgovor iz "Urbanizma"
da se garaža zbog koje su se pobunili neće graditi.

Predstavnicima Inicijative je na sastanku sa direktorom "Urbanizma" Dušanom Miladinovićem rečeno da se garaža neće graditi zbog više desetina primedbi koje su uputili građani i organizacije. Osim toga, mesto na kojem je grad želeo garažu, republičkom uredbom je stavljeno pod zaštitu kao pojas oko spomenika kulture, zbog čega su zabranjeni radovi. Sa druge strane, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izdao je saglasnost za izgradnju javne garaže u zaštićenoj okolini kulturnog dobra od velikog značaja.

Na kakav-takav odgovor iz gradskih institucija građani koji su se borili za očuvanje parkića, morali su da čekaju dve godine. Marijana Mutavčieva iz Inicijative za 021.rs kaže da su sakupili preko 3.000 potpisa u peticiji, ali da su ih i pored toga, do sada, institucije ignorisale.

"Nikad nismo dobili odgovore na primedbe koje smo poslali još 2015. godine. Takođe, zamolili smo gradonačelnika da nas primi kako bismo mu predali peticiju i ukazali na važnost parkića, ali ni tu nismo dobili nikakav odgovor. U 'Urbanizmu' nam je sada rečeno da se odustalo od gradnje, ali da oni i dalje smatraju da bi to bilo dobro rešenje, jer bi se radilo horizontalno i vertikalno ozelenjavanje. Ali, moramo da budemo realni, jer trenutno imamo situaciju da su postojeće površine neuređene, tako da pitanje je kako bi to zaživelo", navodi sagovornica 021.rs.

U "Urbanizmu" nisu želeli da za 021.rs potvrde da li je doneta odluka da se garaža ne gradi. Ipak, građani će sada nastaviti da prate šta se dešava sa ovom površinom, kao i da iniciraju njeno uređenje. Iako je tamo predviđen prostor za istrčavanje pasa, on nije ograđen, što smeta prolaznicima.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija