25.05.2017.

Obuka za upravnike zgrada - moći će da zarade mnogo više od prosečne plate


U Privrednoj komori Srbije počinje obuka za profesionalne upravnike zgrada, za šta se prijavilo više od 100 zainteresovanih

Obuka od 50 školskih časova - šest dana po sedam časova, a jednom osam, trajaće do 9. juna, kada se očekuje naredni krug obuke.

PKS će tokom cele godine organizovati i polaganje ispita radi izdavanja licence u skladu s interesovanjem polaznika.

Prema proceni Ministarstva građevinarstva Srbije, na osnovu iskustava susednih zemalja, očekuje se da će upravnika stambenih zgrada biti 15.000 do 20.000, a oni koji budu kao upravnici angažovani u više stambenih zgrada, moći će da zarade i mnogo više od prosečne plate.

U Srbiji bi angažovanje profesionalnog upravnika stambene zgrade trebalo da košta 200 do 350 dinara po stanu, a očekuje se da će veća ponuda doneti i niže cene, a bolji kvalitet njihovih usluga.

Profesionalni upravnik stambene zgrade može da bude svako ko nije osuđivan za krivično delo, ko je završio bar srednju školu u trajanju od četiri godine i položio ispit za upravnika.

Budući upravnici će kroz obuku steći pravna znanja, upoznati karakteristike stambenih zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja, kao i veštinu komunikacije.

Neke zemlje u susedstvu su uvele profesionalno upravljanje stambenim zgradama kao obavezno, dok u Srbiji vlasnici stanova mogu među sobom da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

PKS je takođe nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa, kao i za izricanje mera za te povrede.

izvor: Beta, foto: NSinfo