16.05.2017.

Obnavljaju se fasade u centru Novog Sada


Radi se o obnovi fasada objekata od kojih su svi u vlasništvu Novog Sada

Novi Sad će finansirati popravku fasada Sokolskog doma, Matičarskog zdanja, vrtića u Miletićevoj 22 i zgrade u Zmaj Jovinoj 3, saznaje 021.rs

Radi se o obnovi fasada objekata od kojih su svi u vlasništvu Novog Sada, a u kojima su smeštene različite gradske službe ili se poslovni prostori iznajmljuju preko Uprave za imovinu i imovinsko-prave poslove.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da se popravke fasada izvode uz nadzor i posebne uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se radi o objektima koji su pod zaštitom kao spomenici kulture. Najduži rok za izvođenje svih radova je 90 dana, ali nije poznato koliko će sanacija koštati. Navedeno je da je za obnovu fasada u budžetu Grada predviđeno oko 80 miliona dinara.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. jun, tako da ukoliko sve prođe u redu sa tenderom, radovi će početi na leto.

Podsetimo da je Novi Sad nedavno krenuo u postupak rekonstrukcije fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ali u ovom slučaju privatnih objekata. Te fasade se renoviraju na osnovu izdvajanja Republike od 100 miliona dinara, a očekuje se da u naredne dve godine od države stigne još 200 miliona dinara, kako bi se počelo i sa popravkama fasada u centru grada. Naime, lokalna vlast planira da kao i 2004/05. pred Evropsko prvenstvo u košarci i 1980. pred Stonotenisko prvenstvo, pred Evropsku prestonicu kulture 2021. poradi na izgledu objekata u Novom Sadu.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo