27.05.2017.

Novi slobodan dan u Srbiji - za rođendan svakog svog deteta?


Roditelji u Srbiji dobiće slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina

- tu inicijativu pokrenuli su sindikati, a, kako pišu Novosti, do sada ju je podržalo oko 70 odsto poslodavaca.

Ukoliko "prođe" celu proceduru, a uskoro će se naći pred Vladom, postaće deo Zakona o radu i moraće da je poštuju sve srpske gazde.

Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, predlog je veoma dobar i u svakom slučaju nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.

"Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati i za to naravno nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti s tim", rekal je Savić.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da je to inicijativa koja bi mogla da bude eventualno stavljena na dnevni red tek u zakonskim promenama sledeće godine.

"Mislim da bi trebalo ovaj predlog staviti kao jednu od mogućnosti koju bi pojedine firme praktikovale, ali ne bi trebalo da važi za sve... Takva povlastica ne postoji ni u jednom zakonodavstvu. Sada mnoge firme daju za rođenje deteta, na primer, ne samo zakonskih pet dana, nego po dogovoru i više. Smatram da ne bi bio problem da to bude neplaćeno odsustvo i da postoji samo kao potencijalna mogućnost", dodao je.

Atanacković naglašava da svi poslodavci treba da se trude da odnos između zaposlenog i poslodavca bude što humaniji i da to ne treba propisima da se uređuje.

Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da dečiji rođendan bude na spisku onih dana koji mogu da budu ili plaćeni ili slobodni.

Darko Marinković, profesor sociologije rada i direktor Centra za industrijske odnose, smatra da bi poslodavci i država podržavanjem inicijative o slobodnom danu za rođendan dece na simboličan način podstakli porodični život i rađanje.

"Roditelji bi se i bez toga snašli i proslavili, ali je podrška izuzetno važna", rekao je prof. Marinković.

On naglašava da država, poslodavci i radnici moraju da imaju zajednički cilj, a to je dugoročna održivost preduzeća koja se zasniva na platama, profitu, porezima i socijalnom miru.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net