Novi Sad bogatiji za još jedan mural - "Lančana reakcija" krenula u Ulici Cara Dušana


Novi Sad postaje bogatiji za još jedan mural

Zajedničko delo našeg sugrađanina Uroša Štrboje i beogradske podrške Janka Počuče polako osviće na fasadi zgrade u Ulici Laze Nančića 1, odnosno na zidu iznad marketa „Univereksport” koji gleda na Ulicu Cara Dušana. Taj mural prvi je u akciji Udruženja građana „Lančana reakcija” („Chain reaction”).

„Crtamo devojku koja doživljava „art trans”, „napad” umetničkog doživljaja“, objašnjava za Dnevnik jedan od umetnika Janko Počuča. „Mural ima dva dela. Gornji, u crno-belim nijansama, koji predstavlja glavu devojke, crta Uroš, a donji, obogaćen bojama, radim ja, nakon čega ostvarujemo povezanost.

U ovom slučaju, cilj je više estetske prirode, želimo da skrenemo pažnju prolaznika na taj zid, da bude efektan za oko, i mislim da u tome polako uspevamo. Mural menja celo okruženje. U narednim muralima provlačiće se neke dublje priče“.

Cilj udruženja je da obogati naš grad novim muralima, kao i da napravi festival murala koji će oplemeniti izgled i duh urbane sredine u kojoj živimo. „Lančana reakcija” je volonterska i neprofitna organizacija građana i umetnika Novog Sada.


„Prilikom naredne akcije ekskluzivno nam stiže i Meksikanac Farid Rueda, koji takođe crta murale“, ispričao je reditelj Udruženja Slobodan Branković. „Kod nas će uraditi dva murala, a raspisali smo i jedan internacionalni konkurs na kojem je pobedio beogradski umetnik Artez, koji će uraditi jedan mural“.

Celokupnu ideju pokrenula je glumica Srpskog narodnog pozorišta Milica Grujičić, a akciju je podržao i pomogao Grad Novi Sad. U planu je još mnogo akcija, a Udruženje poziva sve da prate njihove aktivnosti putem stranice na „Fejsbuku” „Chain reaction / Lančana reakcija” i pomognu na bilo koji način. Novac prikupljen tokom akcija ide na bojenje Novog Sada, poručuju iz organizacije.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO