28.05.2017.

Novi Sad kao silicijumska dolina regiona - Kontinental kreće sa radom 1. jula, plata 2.300 evra


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno se sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem sastao u Beogradu sa predstavnicima kompanije "Kontinental"
povodom otvaranja istraživačkog centra u Novom Sadu. Ta kompanija će od 1. jula početi razvoj softverskih i inovacionih rešenja za mobilnost i zaposliti najmanje 500 inženjera.

- Ovo je veliki dan za Novi Sad. Odluka nemačke kompanije "Kontinental" da otvori Istraživačko-razvojni centar u našem gradu ne samo da je velika šansa za nas, za nastavak dalјeg razvoja grada koji se s pravom smatra silicijumskom dolinom regiona, i šansa za sve mlade stručnjake - sadašnje i buduće inženjere i IT stručnjake, već je to i potvrda mudre ekonomske politike koju godinama vodi Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. A mi na lokalnom nivou pratimo sve te inpute i signale, koji se tiču pravca u kojem razvijamo Novi Sad i njegovu industriju, i dolazak kompanije "Kontinetal" je potvrda da smo na pravom putu. Želim da se zahvalim premijeru Aleksandru Vučiću i partnerima iz nemačke kompanije "Kontinental" i da im poručim, u ime svih Novosađana, da ćemo opravdati sva njihova očekivanja. Otvaranje Istraživačko-razvojnog centra kompanije "Kontinental" u Novom Sadu, opravdano se posmatra kao stvar prestiža u ovom biznisu, a to što je naš grad odabran kao partner govori o našoj dalјoj perspektivi - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija sa "Kontinentalom" ulazi u "višu ligu", kao i to da planovi za razvoj tog softverskog istraživačkog centra predviđaju i zapošlјavanje 500 inženjera, a čije će bruto primanja biti oko 2.300 evra.

- Radi se o kompaniji najvišeg kvaliteta, što je od neverovatnog značaja za Srbiju. To je do sada najbolјi nemački investicioni projekat, i istovremeno to je signal i za sve velike kompanije da dođu u Srbiju", rekao je premijer na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima "Kontinentala". Ta kompanija je pre tri godine da dođe u Srbiju, ali uslovi nisu bili kao danas. To znači da je njihov dolazak sada omogućen pre svega dobrom i stabilnom političkom i ekonomskom situacijom u zemlјi – rekao je Aleksandar Vučić i zahvalio se svima koji su pomogli u radu na tom projektu, a posebno ambasadoru SR Nemačke u Srbiji Akselu Ditmanu.

Tehnološka kompanija "Kontinental" investiraće više miliona evra u svoj razvojni centar u Novom Sadu. Kompanija će Centar za istraživanje i razvoj otvoriti 1. jula, do kraja 2017. godine biće zaposleno 100 lјudi, a tokom naredne dve godine "Kontinental" će zaposliti još 400 lјudi. Ta kompanija razvija pionirske tehnologije i usluge za održivu i povezanu mobilnost lјudi i njihovih proizvoda. Osnovana je 1871. godine i nudi bezbedna, efikasna i pristupačna rešenja za vozila, mašine, saobraćaj i transport. Centar će realizovati projekte koji su u nadležnosti odelјenja enterijera. Odelјenje enterijera inače zapošlјava više od 43 000 lјudi širom sveta i u 2016. godini je ostvarilo prodaju od 8,3 miliona evra. U Novom Sadu sa radom će početi dve poslovne jedinice, karoserija i bezbednost i komercijalna vozila i post-prodaja. Kompanija će započeti saradnju sa novosadaskim univerzitetima kako bi razvila uspešne partnerske modele.

"Kontinental dolazi u Novi Sad - posao za 500 inženjera - plata 2.300 EUR"