28.05.2017.

Novi Sad grad sa pozitivnim prirodnim priraštajem - Koliko institucije imaju sluha za majke i bebe?


Iako ohrabruju podaci s početka ove godine, naša zemlja u poslednjih nekoliko godina beleži pad nataliteta
zbog čega je Vlada Srbije uključila i lokalne samouprave u finansiranje projekata populacione politike.

Završen je i javni poziv za opštine koje žele da se uključe u pilot-projekat populacione politike.

Međutim, novac nije jedino što je potrebno roditeljima.

Novinari Radio-televizije Vojvodine istraživali su koliko ceo sistem ima sluha za majke i njihove bebe.

Mira V. majka dve devojčice, htela je da menja radno mesto, ali je saznala da je u drugom stanju, pa joj je posle probnog rada šefica rekla da ne dolazi više. Vratila se na stari posao, ali se pokazalo da joj je trudnoća teška i da mora da ide na održavanje.

"Jako velikih problema sam imala i uzela sam bolovanje i to je bilo u novembru mesecu. Ceo decembar bila na bolovanju, po ugovoru o radu na određeno sam bila primljena, i u decembru mi nije produžen ugovor", kaže Mira V.

To nije jedini problem sa kojim se roditelji suočavaju. Vrlo često ni institucije nemaju sluha za majke i njihove bebe.

"Pokušala sam da dignem suprugovu zdravstvenu knjižicu i rekli su mi da preko reda mogu podići samo svoju ili detetovu zdravstvenu knjižicu, a da za bilo kog drugog člana porodice moram da uzmem broj kao i svi ostali", kaže Svetlana S. za RTV.

Problemi sa jedne strane, a sa druge, beleže se pozitivne brojke ove godine.

Grad Novi Sad spada u sedam gradova sa pozitivnim prirodnim priraštajem, kaže zamenica gradonačelnika, Ljiljana Koković.

Za novorođene bebe ove godine, iz budžeta grada izdvojeno je 43 miliona i 900 hiljada dinara.

"Za prvorođenu bebu roditeljski dodatak će iznositi 20.000, za trojke i četvorke 100.000 dinara, za novogodišnju čestitku, odnosno 1. januara prvorođene bebe 100.000, a za svu ostalo decu 1. januara 50.000 dinara", kaže Ljiljana Koković.

Pomenute cifre nisu se menjale poslednje dve godine. Takođe, Grad je uključen u finansiranje veštačke oplodnje, kao i dece u privatnim vrtićima.

U prva dva meseca ove godine rođeno je 1.100 beba više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i socijalnu politiku, Slavica Đukić Dejanović, uz napomenu da je još uvek rano donositi bilo kakve zaključke kada je u pitanju natalitet.

U Betaniji u kojoj se porađaju žene iz cele Vojvodine od 1. januara do 30. aprila 2016. godine rođeno je 2.039 beba, ove godine u istom periodu rođeno je 2.058 beba.


Za pozitivne rezultate vantelesne oplodnje potrebno više pokušaja

Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a za pozitivne rezultate je veoma često potrebno više pokušaja. Grad Novi Sad refundira troškove svakog četvrtog pokušaja, a za to je izdvojeno 15 miliona dinara, odnosno, 220 hiljada za svaki četvrti pokušaj.

Novi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji trebalo bi da pojednostavi proceduru i olakša vantelesnu oplodnju.

izvor: rtv.rs, foto: Ambro/freedigitalphotos.net