27.05.2017.

Lasersko snimanje, amfibijska vozila, bespilotne letelice, helikopteri, avioni - Komarci uništeni pre izletanja


"Borba brotiv komaraca, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana je počela

a prethodnih nekoliko dana ekipe „Ciklonizacije“ izvele su seriju tretmana iz helikoptera protiv larvi na Dunavu", kaže menedžer „Ciklonizacije“ za odnose s javnošću Dario Aćimović.

"Na osnovu monitoringa izvedeni su biološki tretmani ledenim granulama iz vazduha, a obuhvaćeni su izlivi na celom toku Dunava kroz teritoriju gradskog područja, od Begeča do Kovilja", dodaje Aćimović.

Prvi krug larvicidnih tretmana urađen je početkom maja, kaže Aćimović, a obuhvatio je izlive i na Dunavu i na kanalima i barama da bi se predupredilo izletanje odraslih komaraca. I ove godine ekipe „Ciklonizacije“ nastojaće preventivno da populaciju komaraca redukuje i pre izletanja u odrasle forme. Akcija će trajati neprekidno do jeseni, odnosno dok god to vremenski uslovi budu zahtevali.

– Preventivnim delovanjem i uništavanjem komaraca biološkim preparatima u fazi larvi čuvamo životno okruženje, a pre svega štitimo zdravlje svih građana jer ne dozvoljavamo stvaranje brojnosti odraslih komaraca kritične za širenje zaraznih bolesti – kaže Aćimović.

Takav pristup u „Ciklonizaciji“ razvijan je godinama i ne zaostaje za sistemom koji se koristi u Nemačkoj i drugim razvijenim zemljama i da se u celosti primenjuje od pre četiri sezone, kada je i pokazao svoju neophodnost i efikasnost.

– Setimo se da je na naše prostore stigao virus Zapadnog Nila, da je Srbija prethodnih godina imala najveću epidemiju na tlu Evrope, a stručnjaci predviđaju da će s izmenjenim klimatskim uslovima stići i druge zarazne bolesti čiji su prenosioci komarci. Zahvaljujući razumevanju i odgovornosti lokalnih samuprava, mi već imamo funkcionalan sistem koji može da se nosi s tim opasnostima. To smo pokazali u sezonama kada je, uprkos idealnim uslovima za razmnožavanje komaraca, njihova brojnost na području gde izvodimo akcije bila daleko ispod kritične – kaže Aćimović za Dnevnik, i naglašava da „Ciklonizacija” poštuje evropske standarde i da se avio-tretmani protiv odraslih komaraca ne izvode iznad naseljenih mesta već samo u zaštitnoj zoni uz Dunav.

Prethodnih godina „Ciklonizacija” je snimila Dunav i najsavremenijim sistemom „lidar”. Reč je o laserskom snimanju koje daje trodimenzionalni model terena i omogućava pravljenje simulacija za različite scenarije koji se mogu dogoditi tokom sezone.

Sistematska zaštita zdravlja građana od komaraca obuhvata monitoring, larvicidne tretmane biološkim i hemijskim preparatima, tretmane protiv odraslih komaraca sa zemlje i iz vazduha, kao i kontrolu uspešnosti tretmana. Uz Geografsko-informacioni sistem (GIS), koji omogućava pravovremenu reakciju da bi sve tretmane izvela precizno i efikasno, „Ciklonizacija” je jedina u regionu koja koristi najmoderniju tehiku – savremene ULV generatore, čamce, amfibijska vozila, helikoptere i avione.

Prethodnih meseci izvođeni su i tretmani protiv komaraca prezimelih u podrumima, podstanicama i sličnim prostorima, a pre oživljavanja vegetacije dopunjene su i mape potencijalnih izvorišta.

– Uz pomoć helikoptera i bespilotnih letelica opremljenih geopozicioniranim HD kamerama i GPS sistemima snimili smo sve izlive. Svi podaci i orto-foto snimci smešteni su u baze podataka GIS, čime smo ažurirali i dopunili karte koje su napravljene prethodnih godina. Sve to daje nam mogućnost da u svakom trenutku predvidimo koja će se izvorišta komaraca aktivirati i da delujemo preventivno.

izvor: dnevnik.rs, foto: facebook.com/ciklonizacija