25.05.2017.

Kuke dobrote i dalje na nekoliko lokacija po gradu


U Novom Sadu i još trideset mesta u Srbiji, i dalje visi na desetine „Kuka dobrote” na koje oni koji imaju viška, za one kojima te stvari nedostaju, kače hranu, garderobu, sredstva za higijenu i slično

Iako se stiče utisak da akcija jenjava i da su građani sve manje zainteresovani da pomažu drugima, ipak nije tako.

Inicijativa „Kuke dobrote” organizovala je u protekloj godini, otkako je i nastala i akciju „Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi”, prikupljanje garderobe za prihvatilišta za decu i(li) odrasle, kao i paketića za Uskrs, a u planu je i nova akcija.

"Trudimo se da budimo kolektivnu svest na svim nivoima pa je tako u planu da za dve nedelje zaživi akcija prikupljanja instrumenata za decu koja pohađaju muzičke škole", kaže za Dnevnik Ljiljana Orlić koja je pre godinu s prijateljicama pokrenula tu humanitarnu akciju najpre u Beogradu.

Prema njenim rečima, akcija uvek drugačija, ali smisao isti.

"Imate viška i mogućnost da date onima koji za tim nečim vape. Nadam se da će se i Novosađani odazvati i pokazati humanost", kaže Orlić.

Zimus su imali i akciju „Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi”, koja je lepo prihvaćena širom zemlje, što je dokaz da „Kuke dobrote” žive neki svoj život i transformišu se, smatra sagovornica Dnevnika. Međutim, da bi nešto konstantno trajalo i imalo početni entuzijazam, Ljiljana naglašava da uvek treba da imamo nekoga ko će da nas animira.

"Mi smo kao narod takvi da, kad je nešto u jeku, voljni smo da učestvujemo, a već kasnije nam treba neko ko će nas pokretati i gurati. Izgovori su glavni razlog zašto neko odluči da poklekne i ne pokloni svojih pet minuta nekome kome bi to značilo. Treba da budemo svesni toga da mali, obični ljudi mogu mnogo da urade, kao i da na ovoj planeti nismo sami te da je naš zadatak da menjamo svoju stvarnost, ali i stvarnost onih oko nas", tvrdi Ljiljana Orlić.

izvor: dnevnik.rs, foto: Kuke dobrote facebook