15.05.2017.

Kraj za MP3 format


Možda zvuči neverovatno, ali je istina - MP3 je mrtav

Fondacija koja stoji iza MP3 prava, licenciranja i distribucije istih objavila je da je i zvanično napustila MP3 u korist AAC „familije“, MPEG-H i drugih. Iako ovo neće momentalno ubiti MP3 format, preduzimanje ovog koraka sigurno će ubrzati rast pomenutih i drugih audio formata, objašnjava Fossbytes sajt.

MP3 formatu, koji je Apple i Spotify servisima, ali i muzičkoj industriji pomogao da dosegne neslućene visine, neizbežno je sledila smrt, ali ona nema veze sa ljudima koji ga koriste, nego sa prestankom licenciranja prava na njegovo korišćenje. Nemačka Fondacija FIIC (Fraunhofer Institute for Integrated Circuits) i zvanično je objavila da više ne podržava ovaj muzički standard, jer je ubeđena da je od momenta kad je MP3 zaživeo do danas, tržište ponudilo bolje i kvalitetnije formate za čuvanje audio zapisa.

Ovoj odluci doprinela je i činjenica da većina kablovskih, radio, TV i striming servisa (uključujući Video on Demand) koristi standard ISO-MPEG koji uključuje AAC, MPEG-H i druge „familije“ formata.

I dok će ljudi širom planete i dalje nastaviti sasvim uobičajeno da slušaju svoje omiljene MP3 numere ili fajlove, ovo označava kraj jedne ere uz koju su mnogi od nas odrasli. MP3 je doprineo instant uspehu muzike, njenoj nekontrolisanoj distribuciji i, mada je mnogima bio noćna mora, MP3 je omogućio svima nama da uvek i na svakom mestu uživamo u muzici.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net