09.05.2017.

Klasika izlazi na ulice i u poslastičarnice - Novi Sad, Berlin, Milano i Napulj


Spisku evropskih gradova kao što su Berlin, Milano i Napulj, od 8. do 10. septembra pridružiće se Novi Sad
koji će po prvi put biti domaćin brendiranog festivala Piano City. U susret tom događaju, sinoć je u intimnoj atmosferi jedne novosadske poslastičarnice, održano konceptualno veče "Izvuci mene", posvećeno klasičnoj muzici.

Po uzoru na koncept predstojećeg festivala Piano City, čija je ideja da okupi pijaniste različitih starosti, obrazovanja, senzibiliteta i muzičkih ukusa, koji međusobno, ali i sa publikom neposredno komuniciraju u intimnoj atmosferi, nastalo je i prvo veče "Izvuci mene".

Pre izvođenja kompozicija, izvlače se ceduljice sa natpisima učesnika i programa, čime se kroz spontanost i igru stvara dinamika događaja. Ideju je osmislila, a zatim i proširila, mlada pijanistkinja, Maša Babić.

"Ideja je potekla kao ideja za moju rođendansku žurku koja se desila u januaru. I potekla je tako što nisam htela da mi prijatelji donose poklone, već da pošto smo svi, većina muzičari, a bilo je i par amatera koji su se takođe priključili tom sviračkom korpusu. Toliko je bilo fenomenalno da sam shvatila da to definitivno može da se ponovi u nekom oficijelnijem obliku. I, zaživelo je", priča za RTV Maša Babić, pijanistkinja iz Beograda.

Piano City je manifestacija koja ruši koncept održavanja koncerata klasične muzike u za to podrazumevanim objektima, sa željom da se zvuci klavira čuju i u kućama, dvorištima, na ulicama ili trgovima. Izvođačima je data mogućnost da izvode dela koja sami izaberu, što je umetnicima bitno i pred festival.

"Nas nekoliko izvođača smo prema sopstvenom odabiru izabrali šta ćemo večeras da odsviramo, i konkretno moj piano duo će izvesti kompoziciju od Lava Kovača koja je pisana specijalno za nas i koja je urađena na temu čuvene pevačice Keti Peri, i njene kompozicije I kissed a Girl, a onda se naš kompozitor pošalio malo pa je naslov dela I kissed Katy Perry", kaže Stojanka Stević, "Piano Duo".

"Drago mi je što sam deo nečeg ovakvog, što stvarno daje priliku mnogima, a ne samo nama koji smo završili akademije, koji se time bavimo, nego i onima koji su amateri, a hteli bi neki prostor za sviranje", kaže Marija Bajo, pijanistkinja iz Hrvatske.

Klavir za svakoga, odnosno ideja da taj instrument postane dostupan, kako profesionalnim pijanistima, tako i amaterima i entuzijastima, učiniće da bar na nekoliko dana i novosadski domovi opet postanu mesta umetničkih okupljanja, navode organizatori.

"Svako ko svira klavir, različitih generacija, može se prijaviti. Prijave su u toku do kraja maja, znači do 31. maja traju prijave, na našem sajtu mogu ljudi da se prijave, da snime dvominutni video, i pošalju link za taj video i svoju biografiju", kaže Maja Alvanović, umetnički direktor Piano City festivala.

Naredno "Izvuci mene" okupljanje mladih pijanista, planirano je za 14. maj u galeriji "Polet" u Beogradu.

Celodnevni maratoni klasične, džez, savremene umetničke i popularne muzike, tokom Piano Citija, obuhvatiće oko 100 koncerata za jedan vikend.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo