13.05.2017.

Izložba "Trg slobode - srce Novog Sada" do 20 maja


Izložba „Trg slobode – srce Novog Sada”, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, otvorena je juče na Trgu slobode

Izložena dela prikazuju tri veka prošlosti centralnog gradskog prostora.

"Grad bez istorije obična je naseobina, zato moramo da čuvamo i sačuvamo ono što su prethodna pokoljenja uradila i što je, srećom, zaštićeno i nije podložno izmenama", istakao je predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić. "Izložba predstavlja trag istorije i trag predaka koji su živeli u ovom gradu, ali i zavet nama da pokažemo koliko će naša generacija biti kreativna i šta ćemo mi ostaviti budućim pokoljenjima".

Po rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, i jednog od autora, mr Siniše Jokića, izložba je otvorena u okviru manifestacije „Muzije Srbije, deset dana, od 10 do 10”.

"Kao Evropska prestonica kulture, Novi Sad svakako treba da svojim kulturnim sadržajima doprinese i obogati ovu manifestaciju",istakao je Jokić. "Zavod za zaštitu spomenika kulture brine o nepokretnim kulturnim dobrima, pa tako i o našem kulturno-istorijskom jezgru, starom centru Novog Sada. Srce tog istorijskog jezgra je Trg slobode".

Autori izložbe, uz Jokića, su još i Aleksandra Zeković, Ivana Neškov Repić i Đorđe M. Srbulović, a namera je da se, kako sugrađanima, tako i turistima, približi sve ono što Novi Sad ima. Takođe, da se uvidi značaj i starost objekata, upoznaju njihovi graditelji, i sazna o istorijskim događajima koji su se odvijali na tom prostoru. Juče su prolaznicima deljeni flajeri sa podacima o tome da se nekada na Trgu slobode nalazila prva gradska kuća, prvi gradski bioskop, prva apoteka, štedionica... te da je baš sa našeg centralnog trga krenula poslednja Štafeta mladosti 1980. godine.

Realizaciju izložbe pomogla je Gradska uprava za kulturu, a postavka će moći da se pogleda do 20 maja.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Stare fotografije Novog