07.05.2017.

I Bugari lansiraju satelit - u Srbiji padaju cene?


Lansiranje prvog bugarskog satelita je planirano za sredinu juna, a direktne koristi od toga će imati kako potrošači u Bugarskoj, tako i u Srbiji

One će se ogledati u vidu raznovrsnije ponude i povoljnijih cena telekom-paketa, saopštila je kompanija Bulgarija sat.

"Počelo je odbrojavanje do starta lansiranja prvog bugarskog geostacionarnog i komunikacionog satelita u istoriji Bugarske-BulgariaSat 1 Prvi stepen rakete-nosača Falkon 9, koja će lansirati naš satelit u svemir je ista raketa koja je uspešno sletela na platformu u Tihom okeanu 14. januara ove godine", kaže izvršni direktor Bulgarija sata, Maksim Zajakov.

Dodaje da je potrebno vreme za pripreme za lansiranje oko mesec dana.

Tu su, kako objašnjava, uključeni završni testovi i ispitivanja kao i punjenje rakete gorivom i montaža satelita u tovarni prostor rakete.

Bugarski tim od sedam inženjera radi na licu mesta u SAD, na poslednjoj fazi projekta. On je uključen u pripreme za lansiranjanje, kao i u orbitalni test.

Po lansiranju, satelit treba da dostigne svoju orbitalnu poziciju, a u trajanju od oko mesec dana posle njegovog pozicioniranja, kontrolni centar na Zemlji će sprovoditi testove i podešavanja pre početka njegovog normalnog funkcionisanja, navodi se u saopštenju.

Satelit je prošao sve testove i ispitivanja, dokazavši da može da radi optimalno na visini od 36.000 km iznad Zemlje u surovim svemirskim uslovima. Na svojoj orbitalnoj poziciji biće izložen temperaturnim varijacijama od -170 do +125 stepeni, kao i veoma jakoj radijaciji.

Kako se navodi, 46 odsto kapaciteta satelita će koristiti kompanije Bulsatcom na bugarskom i Polaris medija na srpskom tržištu. Direktna prednost za potrošače, kako u Bugarskoj, tako i u Srbiji, će biti raznovrsnija i bolja ponuda i nove usluge po povoljnjim cenama.

Bugarski satelit ima 15 godina garantovanog perioda upotrebe prema ugovoru, ali raspolaže gorivom za još dodatnih pet godina, što znači da je praktično njegovo funkcionisanje obezbeđeno za narednih 20 godina, navodi se u saopštenju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija