27.05.2017.

Dani Pečuja u Novom Sadu


Fondacija "Novi Sad 2021" i Grad Pečuj koji je 2010. godine bio Evropska prestonica kulture, priredili su manifestaciju "Dani Pečuja u Novom Sadu"
koja će u narednim danima biti održavana na više lokacija. Pobratimi Pečuj i Novi Sad sarađivali su u procesu kandidature oba grada za titulu Evropska prestonica kulture, a jedan od cilјeva manifestacije je da se Novosađani upoznaju sa dobrobitima i napretkom koji je Grad Pečuj ostvario zahvalјujući toj prestižnoj tituli. Tim povodom, u Gradskoj kući sastali su se predstavnici dva grada, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i zamenik gradonačelnika Pečuja Laslo Eri koji su i zvanično otvorili manifestaciju.

- Veliko je zadovolјstvo što nas je sa našim gradom pobratimom ujedinio i tako važan projekat kao što je Evropska prestonica kulture. Oni imaju dragoceno iskustvo i mogu da govore o svim benefitima koje je njihov grad zahvalјujući prestižnoj tituli ostvario, i da to podele sa našim građanima. Mi ćemo tu korist tek osetiti u pravom smislu, jer će se drastično pobolјšati izgled grada, ali i kvalitet života u njemu. Evropska prestonica kulture zapravo podstiče sveukupni razvoj sredine koja zasluži to zvanje, i Novi Sad je zaista time dobio ''vetar u leđa'' da realizuje velike projekte, uz podršku naše države, ali i Evropske unije. Drago mi je što ćemo ovih dana uživati u kulturno-umetničkim sadržajima koji oslikavaju lepotu Pečuja, što će naši umetnici sarađivati, ali i što je ovo samo deo naših budućih zajedničkih aktivnosti i saradnje - rekao je Srđan Kružević.

Zamenik gradonačelnika Pečuja Laslo Eri rekao je da saradnja dva grada-pobratima odlična,  da samo može da bude jača vremenom i da Novi Sad i Pečuj od sada spaja još jedna jaka komponenta, a to je što su oba nosioci titule kulturna prestonica Evrope.

Rukovodilac sekora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“ Vuk Radulović najavio je da u okviru prvog dana manifestacije predstoji otvaranje izložbe „Život Pečuja“ u Novosadskom pozorištu, kao i koncert vokalne grupe „Vivát Bacchus“ uz degustaciju pečujsko-vilanjskih vina na Ribarcu u 19 časova.

- U okviru programa za subotu očekuje nas ulični koncert benda „Daniel Speer Brasdance“ u centru grada sa početkom u 19 časova. Poslednji dan manifestacije, u nedelјu, biće priređen razgovor sa Boškom Krstićem, piscem iz Subotice i gostom pečujskog programa pisaca 2008. godine, na temu "Legenda o čuvarima Azura". Razgovor će se održati u Sinagogi sa početkom u 10 časova i biće propraćen klavirskom muzikom studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, Departmana za klavir. Zatim, u 11 časova u Sinagogi sledi koncert ženskog hora „Béla Bartók“ – rekao je Vuk Radulović.

Predstavlјanje Pečuja, koji je bio Evropska prestonica kulture 2010. godine, u gradu-pobratimu Novom Sadu, koji je prošle godine dobio istu laskavu titulu za 2021. godinu, održava se od 26. do 28. maja, a celokupan projekat je podržala mađarska vlada u cilјu uspostavlјanja jačih kulturnih veza sa južnim susedima. Cilј manifestacije je predstavlјanje Grada Pečuja, čija se kultura bazira na tradiciji staroj više hilјada godina, a partneri na projektu su Mađarski kulturni institut „Collegium Hungaricum“ iz Beograda i Fondacija „Novi Sad 2021“.