07.05.2017.

Čuveni novosadski gradonačelnik: Jedna od najmilijih stvari - da se iz centra grada izmesti saobraćaj


Legat Jovana Dejanovića, čuvenog novosadskog gradonačelnika za vreme čijeg upravljanja je razvoj Novog Sada bio najveći, predstavljen je u kino-sali Muzeja Vojvodine

Toj instituciji nekadašnji gradonačelnik poklonio je više od dve hiljade ličnih predmeta.

Mlađe generacije Novosađana ne mogu ni da zamisle da kroz sam centar grada, Zmaj Jovinu ulicu i Kralja Aleksandra, prolaze kola, tramvaji i autobusi. Tako je bilo dok na mesto gradonačelnika nije došao Dejanović i pretvorio centar grada u šetalište.

"Meni pravo da vam kažem jedna od najmilijih stvari, jeste, pošto je to dobrim delom bila i moja ideja, da se iz centra grada izmesti gradski i svaki saobraćaj, da se centar grada generalno rekonstruiše i pretvori u pešačku zonu, to smo uspeli na kraju", priča Dejanović.

Most slobode, Spens, zgrada Srpskog narodnog pozorišta, jesu lokacije pored kojih Novosađani svakodnevno prolaze i posećuju ih, a gostima našeg grada su simboli po kojima ga prepoznaju. Za njih je zaslužan upravo Dejanović.

Više od dve hiljade fotografija, odlikovanja, povelja, plaketa, priznanja koja dokazuju Dejanovićevu angažovanost ne samo u političkom već i u društevnom, kulturnom i sportskom segmentu od danas su u Muzeju Vojvodine.

"Nama je zaista od neprocenjivog značaja pogotovo kada se priča urbanističkom razvoju istorije Novog Sada u drugoj polovini 20. veka, u smislu vizuelnog i informativnog materijala koji smo dobili ovde, prezentacija bez tih materijala neće u pravom smislu biti moguća, tako da nam je drago da možemo da baštinimo i to neko nasleđe iz novije istorije grada", objašnjava Vojislav Martinov, kustos istoričar.

Muzej Vojvodine ove godine trebalo bi da organizuje izložbu gde će ceo legat biti predstavljen široj javnosti.

Jovan Dejanović rođen je 1927. godine, a na mestu gradonačelnika bio je od 1974. do 1982, kada je Novi Sad doživeo najveći privredni, kulturni, prosvetni i sportski razvoj, kao i unapređenje komunalnih službi.

izvor: rtv.rs, foto: Stare fotografije Novog Sada