24.05.2017.

Đaci u Novom Sadu od septembra - dobijaju testove na narkotike


Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će roditelji osnovaca i srednjoškolaca dobiti testove za narkotike, a koje će moći da iskoriste da testiraju decu na opojne supstance

Naime, Savet roditelja osnovnih i srednjih škola u Srbiji tražiće od Gradske uprave za obrazovanje da obezbedi 10 miliona dinara za kupovinu testova za naroktike, a kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno najviše 25.000 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole, te svi srednjoškolci. Grad će novac obezbediti rebalansom budžeta i na školama će biti da od septembra, putem javnih nabavki, kupe testove i distribuiraju ih roditeljima, piše 021.rs.

Kako su se usaglasili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, na školi je da roditeljima uruče testove, a roditeljima se daje sloboda da odluče da li će testirati svoju decu na narkotike. Roditelji bi trebalo da, uz testove, dobiju i stručno sastavljeno propratno uputstvo o istom i o posledicama narkotika po zdravlje, što bi trebalo da ih motiviše da test iskoriste, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net