14.05.2017.

400 miliona evra: U Kini potpisan Memorandum o razumevanju za Fruškogorski koridor - Huawei pomaže u e-obrazovanju...


Srpska delegacija na Forumu u Kini potpisala je niz memoranduma i sporazuma sa kineskim partnerima

Huavej (Huawei) će pomoći u e-obrazovanju, s CRBC ćemo graditi puteve, a Begorad će dobiti i novi industrijski park i fabriku vode.

Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama potpisali su danas u Kini ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik kompanije Huawei, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, kazao je da je u eri digitalizacije ta saradnja mnogo znači za Srbiju.

"Kompanija Huawei se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje", rekao je Vučić.

Kompanija Huawei ima 180.000 zaposlenih i godišnje ulaže 11 milijardi dolara u centar za razvoj. Razvoj elektronske uprave jedan je od glavnih prioriteta Vlade i Ministarstva za državnu upravu i loklnu samoupravu. Najvažniji deo je unapređenje i povezivanje registara i elektronske usluge za građane i privredu.

Huawei je Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju "G oblaka" (Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. Kompanija će raditi i na razvoju sistema "Safe and smart city" u Srbiji.

Istovremeno, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar privrede Goran Knežević potpisali su sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) Memorandume o saradnji na projektima izgradnje puteva u Srbiji i Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka.

Memorandume s kineskom CRBC potpisala je potpredsednica Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za projekte izgradnje auto-puta preko Čačka do granice za Crnom Gorom i izgradnju Fruškogorskog koridora, ukupno vredne oko 2,5 milijardi evra.

Kada je reč o Koridoru 11, potpisan je memorandum za dve deonice, Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine od oko 140 km, čija će izgradnja početi naredne godine.

Prve procene govore da je vrednost tih radova oko 2,1 milijadu evra.

Drugi Memorandum o razumevanju i saradnji potpredsednica Mihajlović potpisala je za projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor), vredan oko 400 miliona evra.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija