09.04.2017.

Vreme papira, štampača i faks mašina je davno prošlo - sledi ukidanje šaltera


Unapređenje konkurentnosti privrede Srbije zavisiće od brzine digitalizacije poslovanja
i širenja telekomunikacione infrastrukture, rečeno je na panelu Saveta stranih investitora (FIC) i predstavnika Vlade Srbije "Dijalog za promene".

- Vreme papira, štampača i faks mašina je davno prošlo - poručila je novoimenovana potpredsednica FIC-a Ingeborg Oftus otvrajući, u prisustvu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić, prvi panel posvećen digitalizaiciji i komunikacijama.

Oftus je rekla da će FIC podići na novi nivo dijalog Saveta i Vlade Srbije, a naročito po pitanju daljeg unapređenja konkurentnosti privrede.

Ona je navela da su razvijene države i njihove privrede pronašle načine da unaprede podjednako efikasnost i transparentost uvođenjem digitalizacije u svoje poslovanje i šireći telekomunikacionu infrastrukturu.

- Da bi Srbija postala konkurentnija država treba da obezbedi poslovni ambijent, ali takođe i da uvede E upravu i M (mobilnu) upravu kako bi unapredila vlastitu efikasnost i pružila bolje usluge i privatnom sektoru i građanima - rekla je Oftus.

Ona je naglasila da FIC želi da pomogne Srbiji da se uhvati u koštac sa svim izazovima u sprovođenju tih reformi.

Oftus je istakla u izjavi za Tanjugu da su danas imali angažovanu raspravu, "pravi dijalog, a ne samo niz izlaganja".

Ona je ocenila da to predstavlja vrlo dobru osnovu za dalji napredak saradnje sa nadležnim ministarstvima u pogledu rešavanja ovih pitanja i radujem se tome da u budućnosti bude više ovakvih događaja.

Kako je rekla, akcenat je stavljen na rešenje elektronskog potpisa koji treba da bude dostupan svakome - "da možete da ga koristite i putem mobilnog telefona".

Oftus je istakla značaj dalje izgradnja e-platforme i m-platforme i donošenje odgovorajućeg zakonodavnog okvira.

- Stvaranje lakših uslova za poslovanje u Srbiji ide ruku pod ruku sa stvaranjem lakših uslova za obavljanje privatnih poslova građana i lakšim vođenjem države. Kada je reč o telekomunikacijama, smatramo da je uočena potreba brzog uvođenja novih tehnologija, i deljenja zajedničke infrastrukture - dodala je ona.

Ministarka Brnabić je rekla da Vlada ima dosta ambiziozne planove za uvođenje E uprave, s obzirom da dosta kasno ulazimo u to.

Ona je podsetila da će od 1. juna početi puna primena Zakona o opštem upravnom postupku koji će povezati šesti institucija, koje raspolažu sa oko 80 odsto podataka građana, a sve u cilju ukidanja šaltera.

- Naša je procena je da će samo povezivanjem tih šest osnovnih baza podataka učini nepotrebnim oko 6,7 miliona papira godišnje - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je veoma važno da se uvede elektronsko plaćanje bez čega nećemo zapravo imati pravu E upravu, kao i elektronsko arhiviranje.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

Gužve ispred socijalnog: Redovi za izdavanje brojeva pa na prijemnom pultu - svakodnevna pojava