15.04.2017.

Ukidaju se penali - penzionerima dve i po penzije više?


Radnicima kojima je ostalo najviše pet godina do penzije trebalo bi ukinuti penale, jer se zbog njih zaposleni u preduzećima u restrukturiranju ne prijavljuju za državni socijalni program

Predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije za ukidanje penala za prevremeno penzionisanje posle 65. godine života biće razmatran na sledećoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

Većina njih mora u prevremenu penziju, koja nosi i manji ček za svaki nedostajući mesec do pune penzije. Ova sednica bi trebalo da se održi 20. aprila, pišu Večernje novosti.

Kako navode samostalci, zaposleni koji su zbog stečaja, tehnoloških viškova ili bolesti morali da odu u penziju pre 65. godine, kažnjeni su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, jer im se zbog odlaska u prevremenu penziju ček umanjuje 0,34 odsto mesečno.

Na taj način, kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije, zaposleni koji odu u penziju pre zakonom utvrđenog broja godina bivaju kažnjeni za dve i po penzije godišnje. "Država uvođenje penala treba da oroči do 65. godine života, što je gornja granica za penzionisanje i da ih posle toga ukine za sve", navode u SSSS.

"Takvu inicijativu uputili smo SES-u. Tražimo izmenu člana 30. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", dodaju.

Tim članom predviđeno je da se budućim penzionerima koji odlaze u penziju pre 65. godine života, za svaki mesec nedostatka staža, penzija umanjuje 0,34 odsto. To je trajno umanjenje, koje maksimalno može iznositi do 20,4 odsto godišnje.

I Unija poslodavaca Srbije, koja ima predstavnika u Socijalno-ekonomskom savetu, saglasna je s predlogom sindikalaca. Oni, međutim, insistiraju na tome da taj predlog mora da se odnosi na sve zaposlene, a ne samo na radnike u firmama u restrukturiranju. Ukoliko bi predlog bio prihvaćen, novac bi bio obezbeđen iz državne kase i poslodavci ne bi dali ni dinara.

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija