Učiteljica sa prvacima uredila baštu - da bi zdravo užinali


Učiteljica prvog razreda Osnovne škole "Ivan Gundulić" na Čeneju, Vesela Mačkić, osmislila je projekat "Zdrava užina" i time motivisala mališane da počnu zdravo da se hrane

Analizirajući šta je to što oni užinaju u školi, uvidela je da većina ima veoma loše prehrambene navike, te im je najpre "zadala domaći" da se takmiče ko će doneti zdraviju užinu. Potom je proširila akciju i u dvorištu škole sa roditeljima i mališanima posadila najrazličitije voće i povrće.

"Svakodnevno su donosili šargarepu, jabuke, banane, smutije, voćne salate i zaista su se trudili da u tome budu što kreativniji, ali sam želela da projekat ima dugoročni efekat i došla do ideje "Moja bašta", kako bi kasnije plodove koristili u ishrani, a ujedno i da povežemo sa predmetom Svet oko nas, te smo počeli da uređujemo prostor", objašnjava ona za 021.rs.

Učiteljica dodaje da su se akciji priključili i roditelji, ali i učenici starijih razreda i susedi.

"Sa roditeljima prvačića, vredno smo preko vikenda i posle nastave sadili, uređivali jedan deo prostora u dvorištu škole. Možemo da se pohvalimo veoma bogatom baštom, sa rasadom paradajza, rukole, spanaća, blitve, rotkvica, krastavca, luka, kupine, maline, jagoda, paprike i začinskog bilja. Napravili smo kutak za pčele. Mnogo toga je već niknulo, proširili smo baštu sa mnogo cveća, napravili kutak za sedenje, kako bi to bilo prijatno mesto gde deca borave", objašnjava ona.

Kako dodaje učiteljica, cilj joj je da se akcija koju je inicirala, proširi i na druge škole koje bi se pridružile.

"Svaka škola ima dvorište, ovo ne zahteva veliki prostor, a deci je zanimljivo, mnogo njih se uključilo u akciju i širimo pozitivnu energiju", dodaje ona za 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, draban/freedigitalphotos.net