17.04.2017.

U svetu nedostaje milion IT stručnjaka, u Srbiji 30.000 - Informatika postaje obavezni predmet


U svetu nedostaje milion IT stručnjaka, a u Srbijii do 30 hiljada. Kako bi se nadomestio taj nedostatak, ove godine biće 700 brucoša više na IT smerovima na fakultetima

Planira se i uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole. Stručnjaci iz oblasti programiranja pozdravljaju te mere, ali upozoravaju da se sa njima kasni i da će zavisiti od kvaliteta sprovođenja.

"Da biste radili u IT sektoru, znanje je jedini uslov koji se brzo proveri. Samo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, sedam smerova odgovara potrebama IT sektora, ali kompanijama nedostaju kadrovi, objašnjava", Nemanja Milić iz Majkrosofta.

Kaže da kada bismo imali 10 puta više IT stručnjaka, oni bi našli posao i da se država mora usmeriti ka tome.

"U mnogim zemljama informatika se uči od 1. razreda osnovne škole dok kod nas u pojedinim školama, uče da crtaju na papiru", dodaje Milić.

"Plan je da se i kod nas informatika uvede kao obavezan predmet u osnovne škole. Čeka se samo odluka Nacionalnog prosvetnog saveta", objašnjava ministar prosvete i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Ove godine biće sve u redu jer smo ispravili sve što je bilo sporno. Imamo tačne podatke gde i šta nedostaje, koliko kompjutera imaju škole i u kakvom su stanju", izjavio je Šarčević.

Dodaje da su za te namene odvojena budžetska sredstva, ali i 22 miliona evra iz evropskih projekata. Suosnivač Startit centra u Novom Sadu Vukašin Stojkov pozdravlja odluke države, ali kaže da će sprovođenje više zavisiti od kvaliteta.

"Dakle to je kao kad imate hardver ali vam nedostaje softver. Mi predlažemo tzv "Crowd sourcing" odnosno program u čijoj će realizaciji učestvovati stručnjaci iz IT, dati svoja mišljenja i držati predavanja", kaže Stojkov.

Ostaje pitanje motivacije jer programeri u Srbiji zarađuju i do 2 hiljade evra, za razliku od 60-ak hiljada dinara koliko je plata nastavnika informatike. Istovremeno, ove godine očekuje se i 700 studenata više na IT smerovima u Srbiji, a da li će to značiti i nove studijske programe, biće poznato nakon akreditacija fakulteta.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net