22.04.2017.

U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane


U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane, što je 35 kilograma po stanovniku

Najviše bacaju restorani i velemarketi ali i građani. Ekipa RTV-a je istraživala šta da radimo, ukoliko imamo viška namirnica a želimo da ih poklonimo socijalno ugroženim porodicama.

Uskrs je za nama a bliži nam se i 1. maj, praznik kada se takođe sprema mnogo hrane u našim domovima. Nakon praznika, hrana se baca, a ima i sugrađana koji bi želeli da je daju onima koji sebi ne mogu da priušte praznični obrok.

Nažalost, Crveni krst, koji snabdeva Narodne kuhinje, ne može da primi obrok spremljen kod kuće, jer on nema poreklo proizvoda.

"Mi imamo donatore koji pomažu narodnu kuhinju, kroz prehrambene artikle. To su trajne robe i artikli, to su: brašno, ulje, šećer, pasulj, pirinač, zatim to je konzervirana hrana. Jer Crveni krst nije u mogućnosti da prima robu polutrajnog karaktera", kaže sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić.

Čak 175 marketa u Srbiji mesečno ne baca već donira oko 65 tona voća. Ipak, da bi bili donatori, moraju proći Hasap sistem koji predstavlja kontrolu procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda.

"Oni obroci koji se služe u zvaničnim objektima mogu da budu deo sistema doniranja ukoliko su zadovoljili prethodne principe odnosno bazičnih principa dobre higijene ili pak ukoliko su u okviru Hasap sistema. Pojedinci odnosno individualne donacije pretpostavljam da ne mogu da zadovolje dotične kriterijume i iz tog razloga ne mogu biti deo sistema", kaže načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milka Popović.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: domdeen/freedigitalphotos.net