16.04.2017.

U Srbiji porodične firme nisu dugovečne - Treća generacija retko nastavlja biznis


Desetak najuspešnijih svetskih porodičnih kompanija, poput američkog „Volmarta” ili nemačkog „Folksvagena”, upošljava više od 4,5 miliona radnika u svetu, a zajedno ostvaruju prihod od oko 1.700 milijardi dolara

U Srbiji porodične firme nisu dugovečne, a na čelu većine njih i dalje je prva generacija vlasnika, pokazalo je poslednje istraživanje o poslovanju porodičnih firmi – čak 70 odsto, dok u evopskim porodičnim firmama prva generacija upravlja samo u trećini kompanija.

Druga generacija nasledila je trećinu srpskih firmi, a treća generacija je na čelu samo 2,4 odsto preduzeća.


Neophodna pomoć države

Porodične firme u Evropi su daleko dugovečnije nego kod nas. Naime, za razliku od Srbije, gde najveći broj porodičnih firmi posluje manje od 20 godina, a čak trećina manje od decenije, polovina evropskih kompanija u vlasništvu porodica posluje više od pola veka, a trećina je na tržištu između 20 i 50 godina.

U Evropi u kategoriju porodičnih preduzeća spadaju i kompanije koje imaju više od 1.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 200 miliona evra. Takvih je oko 18 odsto. Između 250 i 1.000 radnika ima 17 odsto porodičnih preduzeća u Evropi, a manje od 50 radnika ima samo četvrtina evropskih porodičnih firmi.

Porodičnim firmama u Srbiji je, osim sopstvenog ulaganja, neophodna i podrška država, a resorno Ministarstvo privrede nudi pomoć za započinjanje i razvoj poslovanja.

Katarina Obradović Jovanović iz tog ministarstva ističe da program pomoći obuhvata kombinacije kreditne podrške, bespovratnih sredstava za započinjanje poslovanja, za nabavku proizvodne opreme, kao i sufinansiranje aktivnosti koje se odnose na razvoj izvoza, unapređenje konkuretnosti, uvođenje standarda...

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, radnatt/freedigitalphotos.net