16.04.2017.

U Mokrinu spremno desetine hiljada jaja - za svetsku tucanijadu


Centralni događaj vaskršnjih svečanosti u severnobanatskom selu Mokrinu biće 27. Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim uskršnjim jajima
koje se održava u nedelju 16. aprila na najveći hrišćanski praznik. Domaćini iz Mokrina uveravaju da su obavili sve pripreme za veliki spektakl, koji uvek znaju da prirede.

Mokrinčani za svetski poznatom prestižnom nadmetanju u tucanju farbanim uskršnjim jajima, kao i prethodnih godina očekuju preko 200 takmičara iz naše zemlje i inostranstva. Kao i uvek, biće neizvesno ko će trijumfovati u finalnom okršaju i osvojiti pobednički pehar. Posle kvalifikacionih takmičenja finale i superfinale u nedelju počinju u podne na Varoškom trgu u Mokrinu.

U Mokrinu se za praznik farba desetine hiljada jaja, a sva će bez obzira na tvrdoću biti polupana i pojedena uz šunke i druge đakonije. Uoči praznika žene iz ovog severnobanatskog mesta su zdušno običaje u farbanju jaja, pravljenju prazničnih ukrasa i rukotvorina prenosile na najmlađe u vrtiću „Neven“ i Osnovnoj školi „Vasa Stajić“, upriličene su izložbe dečijih radova, oslikanih jaja i rukotvorina.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija