03.04.2017.

U maju kreće obnova prvih šest kuća u Podgrađu


Zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je javni poziv za izbor izvođača radova na obnovi fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave

Javna nabavka raspisana je za prvih šest objekata koji će biti obnovljeni u prvoj fazi radova, a procenjena vrednost ovog tendera je 25 miliona dinara. Biće obnovljeni objekti na Trgu Nikolaja Velimirovića 1 i 3, u Beogradskoj ulici 2, 4 i 8, kao i u Lisinskog 2. Ovi radovi će, kako se može videti iz konkursne dokumentacije, obuhvatiti sređivanje fasada okrenutih ka ulici, kao i krovova, oluka i ukrasa na fasadama.

Unutrašnjost objekata, kao i dvorišni delovi neće biti popravljani, a od samih stanara zavisi da li će se i to jednom rekonstruisati.

Tokom radova, koji bi ukoliko tenderi prođu bez problema trebalo da počnu u maju, saobraćaj neće biti obustavljan. Zavod za zaštitu spomenika kulture je od izvođača radova tražio i da rok za radove bude 60 dana.

Podsetimo da će ove godine biti uloženo 100 miliona dinara za popravku 21 fasade u Podgrađu, a da se planira da se uredi ukupno 45 objekata. Takođe, Novi Sad bi u naredne dve godine trebalo da iz republičkog budžeta dobije dodatnih 200 miliona dinara kojima će finansirati obnovu fasada u centru Novog Sada.

izvor: 021.rs, foto: instagram.com/nsinfo