10.04.2017.

U državnim novosadskim vrtićima ima 1.490 slobodnih mesta


Konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo” za narednu školsku 2017/2018. godinu otvoren je i trajaće do 21. aprila

U državnim novosadskim vrtićima ima 1.490 slobodnih mesta, a koliko će ove godine ukupno biti prijava, po rečima koordinatorke Službe za upis, ispis i premeštaj u PU Ružice Svorcan, u toj ustanovi znaće se tačno tek nakon završetka konkursa. Tokom prošlogodišnjeg upisa, podsećamo, za ukupno 1.532 slobodnih mesta u državnim vrtićima u Novom Sadu podneto je čak 5.748 prijava.

– Još uvek nema gužve u našoj šalter-sali, s obzirom na to da je konkurs tek počeo – kaže Ružica Svorcan za Dnevnik. – Ipak, savetujemo roditeljima, odnosno starateljma, da ne čekaju poslednje dane da bi predali dokumentaciju, koja se lako i brzo pribavlja.

Inače, rangiranje mališana u PU funkcioniše po principu bodovanja, gde jedno dete, u zavisnosti od različitih faktora, može imati najviše 80 bodova. U slučaju da se desi da dva ili više kandidata imaju jednaki broj bodova, prednost imaju najpre deca čiji su roditelji zaposleni u Predškolskoj ustanovi, zatim dužina čekanja za prijem u državni vrtić i veći broj dece u porodici. Kategorije mališana izuzetih iz sistema bodovanja, s prioritetom pri upisu, jesu deca – žrtve nasilja u porodici, deca iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i deca bez roditeljskog staranja, zatim deca samohranih roditelja, deca iz socijalno nestimulativnih sredina, deca sa smetnjama u psihofizičkom razvoju... Po Konkursu, ukoliko dete, zbog prepunjenih kapaciteta, ne bude primljeno ni u jedan vrtić koji je roditelj naveo u prijavi, PU ima obavezu da predloži tom roditelju prijem u zabavište u kojem ima mesta.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo