17.04.2017.

Svakodnevno višečasovno korišćenje mobilnih telefona - Generacije mladih sa krivim vratovima


Hirurzi navode da je u porastu broj pacijenata sa bolovima u vratu i gornjem delu leđa, koje uzrokuje loš stav izazvan dugotrajnim korišćenjem mobilnih telefona

Reč je pretežno o mladim pacijentima za koje su problem takve vrste do sada bili neuobičajeni, poput, navode autori istraživanja objavljenom u časopisu “The Spine”.

“Rendgenski snimci pokazali su da se kičma, na mestu na kojem je po pravilu zakrivljena unazad, krivi u suprotnom smeru, što uzrokuje svakodnevno višečasovno korišćenje mobilnih telefona”, rekao je neurohirurg i spinalni hirurg Tod Lanman iz Medicinskog centra “Sedar-Sinaj” u Los Anđelesu, koautor studije.

“Dok pacijenti dođu do nas, bolovi i deformiteti kičme su već tu”, dodao je.

Najveći problem predstavlja činjenica da lekari trenutno ne mogu sa sigurnošću da znaju kakve će posledice po buduće generacije imati svakodnevna upotreba mobilnih telefona.

Prethodne studije pokazale su da se vrat ljudi prilikom upotrebe ovih uređaja savija pod uglom od 45 stepeni, a stav se drastično pogoršava ukoliko osoba sedi.

U prirodnom položaju, glava teži 4.5 do 5.5 kilograma. Pod uglom od 15 stepeni, osećaj je kao da na ramenima nosimo 12 kilograma težine, dok je pritisak na kičmu u položaju od 60 stepeni jednak nošenju 27 kilograma, piše Daily Mail.

“Da li to znači da će današnjim 8-godišnjacima biti potrebna operacija već sa 28 godina? Njihova kičma još raste, oni se tek razvijaju, tako da ne znamo kakve bi sve posledice mogle da imaju ove promene u normalnoj anatomiji”, zaključuje Lanman.

izvor: Dejli mejl, b92.net, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net