11.04.2017.

Svake godine na teritoriji Novog Sada uklone više hiljada divljih deponija


Na inicijativu Zelene stranke, Javno komunalno preduzeće "Čistoća" danas je po ko zna koji put čistila divlju deponiju na Temerinskom putu

Koliko se neodgovorno odnosimo prema okolini, govori podatak da to preduzeće dnevno ukloni između 30 i 40 divljih deponija.

- Važno je edukovati građane kako da na pravilan način odlažu otpad jer je za razgradnju otpada u prirodi potrebno vreme. Tako je na primer za razgradnju papira potrebno do dvanaest meseci, žvakaćim gumama do pet godina, plastičnim kesama do hiljadu godina, a staklo se nikad neće razgraditi. Čisto okruženje je pravo svih nas, i za to ćemo se boriti i u budućnosti - kazala je predsednica gradskog Saveta za zaštitu životne sredine i odbornica u Skupštini grada Ivana Vujasin.

Prema rečima direktora "Čistoća" Vladimira Zelenovića, to preduzeće će uvek podržati ovakve akcije, jer one doprinose poboljšavanju uslova života svih Novosađana.

- Mi svake godine na teritoriji Novog Sada uklonimo više hiljada divljih deponija. Nažalost, još uvek ima onih nesavesnih koji ugrožavaju svoju okolinu. Svakodnevno radimo na tome da grad održavamo čistim i urednim i u tom poslu očekujemo pomoć svih Novosađana - dodao je Zelenović.

Divlje deponije su ozbiljan ekološki problem koji, ukoliko se ne sanira na vreme, može imati negativan efekat na životnu sredinu i predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi, u vidu širenja različitih zaraznih oboljenja.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, antpkr/freedigitalphotos.net