11.04.2017.

Putuju "Jugom" od Bečeja do Mongolije


Dvojica mladića iz Bečeja spremaju se na neobičnu avanturu

Oni će „Jugom“ probati da stignu do Mongolije. Zašto to rade, pogledajte u narednoj priči.

Vole životinje, ali i avanture. Zato su Ninoslav Trajković i Đorđe Ilčešin, studenti ekonomije iz Bečeja, došli na ideju da prikupe pomoć za bečejsko prihvatilište za pse na neobičan način, putujući „Jugom" Ninoslavove majke, od Bečeja do Ulan Batora.

Oni nisu prvi sa ovih prostora koji su probali vozilom da stignu do Mongolije. 2011. Tim iz Novog Sada učestvovao je na Mongol Reliju, a prošle godine to su uspeli i Riječani.

"Riječani su nam dali njihov troškovnik, da se uporedimo. Njima je trebalo 8-9 hiljada evra. Nama će trebati manje, oko 7-8 hiljda. Do sada smo skupili 70 posto", kaže za RTV Ninoslav Trajković.

Putovaće skromno i što jeftinije. Spavaju po hostelima, u šatoru ili preko „kaučsurfinga" . Put kroz 12 zemalja, 20 hiljada kilometara trajaće 2 meseca.

Najvažnije je da ih „jugić" posluži. Bio je već na putovanjima u Bosni, u Rumuniji, po Srbiji.

Na opasku da je auto "iskusan" Đorđe Ilčešin, kaže: "Pa da, prošao je već kroz neke terene."

Ipak , ozbiljno se spremaju. Majstor koji sređuje auto održao im je i osnovnu mehaničarsku obuku.

"Cilj nam je da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu kroz svih tih 12 zemalja. Da upoznamo njihovu kulturu, da vidimo kako ljudi žive, njihove običaje, a i naravno, malo turistički da razgledamo", kaže za RTV Đorđe Ilčešin.

"Kako god bilo, Đorđe i ja smo se dogovorili, skupili ili ne, mi ćemo, minimalno, makar iz svog džepa, donirati bar 500 evra", dodaje Ninoslav.

Avanturisti iz Bečeja na put kreću 20. aprila a putešestvije možete pratiti preko Fejsbuk stranice Adventure team „Yes, we can-Džingis Kan".

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija