08.04.2017.

Proces izdavanja novih knjižica zakazao - knjižice čeka 1,6 miliona građana


Oko 4,7 miliona gradjana dobilo je do sada nove zdravstvene knjižice, dok bi ostalih dva miliona gradjana trebalo da ih dobije do juna
kada se postepeno ukidaju stari obrasci, kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Oko pola miliona gradjana Srbije nije predalo zahtev za zamenu zdravstvene knjižice, dok je u postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno više od 1,6 miliona kartica.

Građani na novu knjižicu čekaju i više meseci. U Ministarstvu su, kako je preneo RTS, ocenili da je proces izdavanja novih zdravstvenih knjižica zakazao i da je sporiji od predviđenog "jer se neplanirano pojavio još jedan papir", ali su dodali da se ne odustaje od najavljenih rokova.

"Od juna ćemo prestajati da overavamo stare knjižice, ali nećemo završiti ceo proces. Opet smo imali problema u usaglašavanju stvari, ali u junu polako puštamo ceo sistem", rekla je ministarka državne uprave Ana Brnabić.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Verica Lazić ocenila je da tih pola miliona gradjana verovatno ima opravdan razlog za nepodnošenje zahteva, na primer, odsustvo iz zemlje.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo