03.04.2017.

Novosađani mnogo piju, naročito mladi - nisu svesni problema


Mladi koji piju alkohol ne smatraju da je to nešto što je, za razliku od droge i cigareta, loše, jer apsolutno svi piju, i to je veliki problem
kazala je za Dnevnik povodom Svetskog dana borbe protiv alkoholizma, pedagog Jovana Bilak iz Savetovališta za mlade u Domu zdravlja.

Prema njenim rečima, adolescenti, ali ni odrasli Novosađani, nisu svesni problema koji sa sobom nosi bolest zavisnosti, poput alkoholizma, a, kako je rekla, u poslednje vreme alkohol je mnogo veći problem od konzumiranja droge i cigareta.

“Alkohol je sastavni deo svakog trenutka našeg društva i bez obzira na to da li je u pitanju veseo ili tužan povod, ništa ne može da prođe bez alkohola, a osim toga, poznato je da je ljudima lakše da se napiju i da ih je baš briga za to šta se oko njih dešava, nego da realno sagledaju svet u kojem žive“, istakla je Jovana Bilak.

Dodaje da je problem u tome što deca odrastaju uz takav način ponašanja i prihvataju ga kao normalan.

“Mi se trudimo da ukažemo na to koliko je alkohol štetan i koliko se kod adolescenata zavisnost stvara brže od bilo kojeg oblika zavisnosti, ali i brže nego kod odrasle osobe”, veli Jovana Bilak.

Sa činjenicom da se alkohol u našem gradu, ali i drugim u Srbiji, neograničeno konzumira među mladima, složila se i potpredsednica Omladine JAZAS-a Novi Sad Jelena Barna, koja je rekla za Dnevnik da se ta bolest zavisnosti često ne prepoznaje kao problem, zbog čega ljudi narušavaju svoje zdravlje.

“Istraživanja koja sprovodimo među mladima ukazuju na to da je znanje najbolji način za borbu protiv upotrebe psihoaktivnih supstanci, pri čemu oni najlakše usvajaju one informacije koje dobijaju od svojih vršnjaka te se naše različite aktivnosti zasnivaju upravo na različitim metodama vršnjačke edukacije“, kazala je ona, i dodala da mladi informacije koje dobijaju od svojih vršnjaka često smatraju pouzdanijim od drugih.

Osim što mladi Novosađani mogu da se jave u Savetovalište pri Domu zdravlja i slušaju predavanja o borbi protiv alkoholizma, u Novom Sadu postoji i Klub lečenih alkoholičara „Grbavica”.

“Trenutno imamo oko 150 članova lečenih alkoholičara, s kojima na sastanke dolaze i saradnici – supružnici, članovi porodice, prijatelji… jer i oni zajedno s alkoholičarima moraju da nauče da se edukuju o problemu zavisnosti“, rekao je PR i savetnik u Klubu Zoran Manojlović.

Sveže statističke podatke o tome koliko je alkohol tokom protekle godine bio zastupljen u našem gradu i državi, te koliki je procenat lečenih alkoholičara bio u proteklom periodu nismo uspeli da dobijemo. Ipak, u Savetovalištu za alkoholizam u beogradskoj Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti rekli da su da su uočili da se svake godine povećava broj otvorenih kartona za lečenje.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, franky242/freedigitalphotos.net