11.04.2017.

Nisu predviđena nikakva novčana sredstva za izgradnju garaže kod muzeja


Gradska uprava za saobraćaj i puteve prošle godine je pokrenula proceduru za izgradnju parking garaže između dva muzeja: Vojvodine i Savremene umetnosti
Međutim, sve je ostalo samo na tome - parkinga još nema.

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine, koja se protivi toj ideji aktivna je od 2015, a te godine peticiju protiv garaže potpisalo je 3.000 građana.

Od juna 2015. između dva muzeja parkinga i dalje nema, a primedbe Građanske inicijative za očuvanje zelene površine ostale su bez odgovora. Oni su, naime podneli 70 primedaba na Plan generalne regulacije i na Strategiju održivog razvoja grada, u kojima se pominje garaža između dva muzeja, ali reakcija, kako kažu, nije bilo, prenosi RTV.

U poslednjem dokumentu koji je na javnom uvidu garaža postoji u tabelarnom prikazu, ali ne i u grafičkom, tvrde u Inicijativi.

"Kada uporedite s tim grafičkim prikazom ispostavlja se da to nije na ovim parcelama, nego da se radi o blokovskoj garaži koja je u Dušana Vasiljeva, Žarka Vasiljevića i Stevana Milovanova gde su se građani takođe bunili", kaže Marijana Mutavčić iz Građanske inicijative za očuvanje zelene površine.

Ono što sledi jeste sastanak direktora Urbanizma i Građanske inicijative, na kojem bi, kako kaže Mutavčićeva, razjasnili šta se sve dešavalo prošle godine, ali i kakav je stav urbanista po pitanju sporne površine.

Javno komunalno preduzeće "Parking servis" najavilo je prošle godine da bi se mogla postaviti montažna garaža, ali je sve ostalo na rečima.

U Parking servisu kažu za RTV da oni ne mogu da odgovore na pitanje zašto se još uvek nije počelo da izgradnjom garaže, jer su oni pod ingerencijom Gradske uprave za saobraćaj i puteve koja im još uvek nije izdala niti instrukcije, niti naloge.

U Parking servisu, takođe, kažu da u njihovom godišnjem planu nisu predviđena nikakva novčana sredstva za izgradnju garaže.

Podsetimo, pomenuta površina deo je zaštićene okoline kompleksa Muzeja i Arhiva Vojvodine, a Zavodu za zaštitu spomenika kulture dao je pozitivno mišljenje za izgradnju javne garaže na tom prostoru, pod uslovom da se ne ugrožava bezbednost spomenika kulture.

izvor: rtv.rs, agencije