Najbolji na svetu - Novosađani zauzeli prvo mesto ispred timova iz Amerike, Kine, Evrope, Indije


Naučnici novosadskog Instituta BioSens osvojili su prvo mesto na svetu u finalu ovogodišnjeg takmičenja "Syngetna Crop Challenge", održanog 3. aprila u Las Vegasu

Pobednički tim čine mladi naučnici Oskar Marko, Sanja Brdar i Marko Panić, studenti Univerziteta u Novom Sadu Isidora Šašić, Milivoje Knežević i Danica Despotović.

Direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević kaže za 021.rs da je uspeh koji su postigli još jedan dokaz da informacione tehnologije na velika vrata ulaze u poljoprivredu.

"Praktično, velike kompanije, kao što je Sindženta više ne mogu da optimizuju svoju strategiju, setvu i ostale aktivnosti bez pomoći informacionih tehnologija. Zato su napravili međunarodno takmičenje da im se reši problem. Preko 600 učesnika je bilo iz celog sveta i na kraju je naše rešenje osvojilo prvo mesto, koje daje praktično preporuku za pametnu setvu soje. Kako da se izabere od 180 vrsta semena koje Sindženta ima u svom portfoliju. Mi dajemo rešenje kako da izaberu četiri ili pet i u kojoj mešavini, tako imaju povećan prinos od 7 ili 8 procenata, ali da pritom budu obezbeđeni što se tiče gubitaka usled vremenskih nepogoda", objašnjava on za 021.rs.

Novosađani su zauzeli prvo mesto ispred timova iz Amerike, Kine, Evrope, Indije. Ovo kompleksno rešenje uzima u obzir i položaje prodajnih centara semena, te i distributerima omogućava da minimizuju svoje troškove transporta i planiraju prodaju.

Na proglašenju pobednika 4. aprila u velikoj sali kongresnog centra "Caesars Palace" u Las Vegasu, izvršni direktor Sindžente za istraživanja i razvoj Džozef Bajram rekao je da se rešenje BioSens tima izdvojilo svojom izvrsnom logikom i jasnoćom. "Oni su uložili mnogo napora i razmišljanja da pristupe veoma kompleksnom problemu i reše ga na veoma sistematičan način", objasnio je on.

Sindženta, globalni lider u oblasti semena i agrohemije, svake godine organizuje takmičenje u kom pred naučnike postavlja neke od svojih najvećih problema iz prakse. Ove godine, to je bio izbor semena za setvu, kao jedna od najvažnijih odluka koju poljoprivrednici donose svake sezone. Kako ne postoje dve iste sezone, pametni modeli zasnovani na informacionim tehnologijama i podacima postali su neophodni za donošenje odluka vezanih za setvu, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: agencije