24.04.2017.

Meso skuplje za 60 dinara - ne zna se kada će stati rast


Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, a kada će se rast cena zaustaviti nije poznato

Kako piše Dnevnik, cene svinjskog mesa ovih dana visoko lete, pa je kilogram buta, u zavisnosti od prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara. Suhomesnati svinjski proizvodi nisu poskupeli. Međutim, ukoliko rast svežeg mesa bude potrajao, ni prerađevine neće ostati po starom.

U "Neoplantinim" mesarama meso je u protekloj nedelji poskupelo dva-tri puta. Kilogram svinjskog buta košta 539 dinara, mleveno se prodaje za 537, a svinjski vrat bez kostiju 699 dinara.

I novosadska mesara "Štrand" svinjetinu prodaje skuplje. Svinjski but od pre neki dan košta 540 dinara. "Kamendin" svinjski but nudi za 499 dinara, a po najavama, i danas će u mesarama tog prerađivača svinjetina otići gore, ali mesari ne znaju koliko. A trend poskupljenja svinjskog mesa od ponedeljka će ispratiti i "Matijević".

Trgovci kažu da se ne oseća pad prometa zbog više cene, ali da potrošači tek po računima primete da je svinjetina poskupela. Kako kažu, jesti se mora, ali se odavno ne kupuje na kilograme već na komade i grame pa je tako i sada.

Po rečima izvršnog direktor u "Štrandu", Predraga Avramovića, jedini razlog za poskupljenje sveže svinjetine je malo tržište.

"Velika je potražnja za tovnim svinjama a ponuda slaba, čak ni u privatnim oborima kod individualnih seljaka nema svinja. Pre desetak dana kilogram žive vage svinja koštao je od 155 do 160 dinara, a sada cena žive mere je 195 dinara", navodi on za Dnevnik.

I u Industriji mesa "Đurđević" kažu da je poskupljenje svinjetine usledilo samo zbog slabe ponude tovnih svinja, pa je tako u Sremu kilogram žive vage dostigao i 200 dinara.

"Poskupeće i mesne prerađevine čim nestane zaliha mesa za preradu", zaključuje Jovica Grujić iz "Đurđevića".

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO