20.04.2017.

Menja se sporni priručnik o seksualnoj edukaciji dece


Nakon što su obrazovni paketi iz kojih deca u vrtićima i školama treba da uče o tome šta je seksualno nasilje i kako da se od toga zaštite izazvali reakcije javnosti, Ministarstvo prosvete odlučilo je da se oni koriguju

Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete preporučila je vrtićima, osnovnim i srednjim školama korišćenje obrazovnih paketa za učenje o seksualnom nasilju nad decom. Autorka oba paketa je dr Ljiljana Bogavac iz Incest trauma centra, a Ministarstvo je obrazovnim ustanovama prosledilo i Stručno uputstvo za njihovu primenu.

Priručnikom za vrtiće, između ostalog, predviđa se da deca od tri do sedam godina uče o tome koji su intimni delovi tela, prijatni i neprijatni dodiri, ali i poručuje da porodica nije sigurno mesto. Stariji đaci dobili su i lekcije koje se ne tiču samo seksualnog nasilja - poput toga šta je francuski poljubac, ženski kondom ili oralni seks.

U moru komentara koje je izazvao sadržaj ovih priručnika, kao dobra se izdvaja sama inicijativa da se o seksu i seksualnom nasilju govori, zatim razvijanje tolerancije, edukacija đaka i smanjenje seksualnog nasilja nad decom. S druge strane, sporan je sam sadržaj, za koji se tvrdi da nije prilagođen uzrastu, terminologija koja se koristi, nedostatak konsultovanja šire javnosti, ali i otežana primena, odnosno da li su vaspitači i nastavnici dovoljno edukovani da na pravi način predstave ova uputstva deci, piše "Blic".

O priručnicima se danas oglasila i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja smatra da je "uvođenje seksualnog vaspitanja pod vidom borbe protiv seksualnog nasilja neprimeren postupak Ministarstva prosvete koje neće naići na dobar prijem u školama" i traži da se o ovome povede ozbiljna javna rasprava u koju će biti uključeni, kako sindikati i Nacionalni prosvetni savet, tako i pojedinci koji se ovom temom bave.

Ministarstvo ostaje pri tome da su ovi priručnici od velikog značaja, jer smo svedoci raznih oblika nasilja nad decom, incesta, pedofilije, sve većeg broja maloletničkih trudnoća i prekida trudnoća sa trajnim posledicama. Kako objašnjavaju, ovi paketi predstavljaju predlog pomoćnog materijala za rad nastavnika i vaspitača.

- Reč je o materijalima koji su prisutni u evropskim obrazovnim sistemima i utemeljeni su u sve ono što je Srbija potvrdila potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i što je preuzela kao obavezu na osnovu odredbi "Lanzarot" konvencije - dodaju iz Ministarstva. Ipak, kako navode, nakon analize materijala od strane stručnih službi Ministarstva, donet je zaključak da se oni koriguju.

izvor: Blic, 021.rs, agencije, foto: ilustracija, Clare Bloomfield/freedigitalphotos.net