16.04.2017.

Mališani pet ambalažom pomažu vrtić


Akcija skupljanja i sortiranja pet ambalaže, započeta je pre četiri meseca u vrtiću „Veseli patuljci" u Rumenki
Osim podizanja ekološke svesti, cilj akcije jeste i to da se prikupe novčana sredstva kojim će se kupiti stvari potrebne za rad tog vrtića.

Sve je počelo u starijoj jaslenoj grupi. Jedna od mama došla je na ideju da se prikuplja pet ambalaža. A šta je to pet ambalaža i šta se to sve skupljalo, najbolje znaju glavni akteri priče.

Čepovi, flaše, novine, sve su to mali drugari naučili da razvrstaju, što je jedan od ciljeva akcije.

"Mi smo došli do zaključka da ustvari od takvog uzrasta i započinje razvijanje svesti o tome. Mnogi će misliti da su oni mali, ali su roditelji tu koji ih uče, a isto tako i mi", kaže sestra vaspitač u rumenačkom vrtiću Branka Sladaković.

Drugi cilj jeste i da se pomogne samom vrtiću i nabavi sve ono što je potrebno za boravak dece u njemu.

"Mi smo ta sredstva iskoristili na pametan način, kupili smo deci ono što je bilo potrebno za njihovu sobicu. To je tepih, kutija za igračke zajedno sa igračkama, foteljica i još neke dodatne igračke koje su potrebne za decu, kaže za RTV majka Marina Rajković.

Iako je akcija započeta u okviru vrtića „Veseli patuljci“, otvorena je za sve, jer je za sada to jedino mesto u Rumenki gde pet ambalaža može da se odloži na pravi način.

"Kao i svi drugi imamo problem sa smećem koje nalazimo po našim ulicama i po našim kanalima i ono pravi problem prilikom velikih kiša. Tako da, ovim putem apelujemo na sve naše građane, ne samo na roditelje i decu i zaposlene, koji su se već ozbiljno uključili, nego i na stanovništvo Rumenke, da prikupljaju pet ambalažu, da je ne bacaju po ulici, nego da je donose ovde", apeluje Maja Radujkov iz vrtića "Veseli patuljci".

Od 1. decembra od kako je i krenula ova akcija, skupljeno je 16 džakova, odnosno 12.000 dinara. Zadatak ovog vrtića jeste da svaka grupa skupi do 10.000 dinara.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo