29.04.2017.

Evo zašto retko viđamo mladunce golubova


Uprkos tome što u većini gradova živi veliki broj golubova, ljudi izuzetno retko imaju mogućnost da vide njihove ptiće, piše IFL Science

Razlog za to je što u gradovima pretežno žive nepripitomljeni golubovi (Columba livia domestica), koji potiču od divljih golubica koje se gnezde i razmnožavaju na planinama i planinskim obroncima Evrope, severne Afrike i zapadne Azije.

Iako danas žive u gradovima i jedu ostatke hrane na ulicama, i dalje preferiraju da grade svoja gnezda na visokim i oštrim ivicama i rupama na zgradama.

"Mlade golubova možete da vidite samo ako pronađete njihovo gnezdo. U trenutku kada napuste gnezdo, već su vrlo veliki i liče na odrasle ptice", kaže Debra Krinski, biolog njujorškog Društva za zaštitu i očuvanje ptica.

Mladunčad golubova napuštaju gnezdo sa 25 do 32 dana starosti. Ako ih u tom periodu ne primetite u gnezdu, malo je verovatno da ćete ih uopšte videti.

"Golubovi se rađaju 'goli' i njihovo perje treba da poraste pre nego što napuste gnezdo. Oni ostaju u gnezdu sve dok nisu u mogućnosti da lete", rekao je Martin Fouli iz Kraljevskog udruženja za zaštitu ptica (RSPB).

Ako vidite mladunče goluba van gnezda, to znači da nešto nije u redu.

"Mladi često ispadnu iz gnezda pre nego što porastu dovoljno da mogu da lete i da se brinu sami o sebi. U tom slučaju treba ih vratiti u gnezdo ili im napraviti improvizovano novo gnezdo, a najbolje je pozvati stručnjake za divlje životinje", rekla je Krinski.

izvor: b92.net, jutarnji.hr, agencije, foto: NSinfo