17.04.2017.

Čuvanje prirode se uči od vrtića


Detinjstvo je, kažu stručnjaci, najoptimalniji period za razvoj ekološke svesti, a time se rukovode i u novosadskom vrtiću "Maslačak"

Deca svakodnevno, teorijski i praktično, uče koliko je bitno čuvati prirodu.

Ekipa RTV-a prisustvovala je dvosatnim ekološkim radionicama, koje su organizovane povodom učešća te predškolske ustanove u programu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", koji se realizuje osmu godinu za redom.

Kroz igru je sve lakše otkriti i shvatiti, pa čak i to šta rade ekolozi, čime se bavi ekologija i kako izgleda proces reciklaže.

"Danas ćemo koristiti ambalažne materijale, imaćete priliku da vidite radionice u kojima će deca reciklirati, u kojima će koristiti prirodne materijale, sadiće cveće, izrađivaće razne ukrasne predmete", kaže Ljubica Popović, stručna saradnica – pedagoškinja, vrtić "Maslačak".

Osim vrtića "Maslačak", u Programu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", učestvuje više od 80 zabavišta, osnovnih i srednjih škola iz Pokrajine. Dugoročni cilj ekoloških radionica je da deca provode što više vremena u zdravom, prirodnom okruženju, u igri i učenju.

"Ekološka kultura je nešto što se kod nas mora razvijati, nemamo je dovoljno ni mi odrasli, a naše uzdanice su naša deca i pošto se na njih oslanja budućnost, mi smo spremni da i u narednim godinama ovaj program svesrdno podržimo, što znači da ulažemo u našu budućnost", kaže Brankica Tabak, podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Program "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" završava se u maju, a proglašenje pobednika, odnosno, ustanova čiji učenici će dobiti poklon izlete, zakazano je za 5. jun.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo

POPULARNO